Czas na czosnek
Ma złą opinię, bo niezbyt przyjemnie pachnie. Ma jednak w sobie takie wartości, że nie należy go wyrzucać z menu, szczególnie o tej porze roku. Nie jest to żadna nowość. Już nasze prababcie dodawały czosnek do każdego posiłku, aby chronić się przed przeziębieniem. To naturalny środek wzmacniający. Znanych jest wiele przepisów na potrawy, w których czosnek dobrze się komponuje.
Taki mały, a tak wiele właściwości
Ząbek czosnku ma właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze (warto zwiększyć ilość czosnku po kuracji antybiotykowej) a także przeciwnowotworowe. Badania potwierdzają, że pacjenci, którzy regularnie jedli czosnek, mieli polepszoną perystaltykę jelit chroniąc się tym samym przed rakiem odbytu. Poprawione zostało funkcjonowanie żołądka niwelując nieżyty. Czosnek pomaga w walce z cholesterolem obniżając poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Podnosi odporność organizmu, dzięki czemu chroni przed przeziębieniami i infekcjami. Pomaga, kiedy już złapie nas choroba. Wydzielany przez czosnek alicin ma silniejsze działanie niż penicylina, dlatego skutecznie walczy z chorobami. Czosnek działa także przeciwzakrzepowo i jest doskonałym przeciwutleniaczem. Ma także korzystny wpływ na układ moczowy dezynfekując go, a u dzieci likwiduje owsiki.
Co za dużo, to niezdrowo
Jak ze wszystkim w życiu, także z czosnkiem trzeba zachować umiar. Dzienna dawka dla dziecka to około 350 mg a u dorosłych to 500 mg. Dawkę można zwiększyć w chwili infekcji. Nadmierne spożywanie może przynieść odwrotne skutki, szczególnie u osób z nieżytem jelit lub problemami żołądkowymi. Muszą uważać kobiety w ciąży oraz te, które karmią piersią. Na nadmierne ilości czosnku powinny zwrócić uwagę także te osoby, które mają bardzo niskie ciśnienie. Skonsultować nową dietę z lekarzem muszą też osoby, które na stałe przyjmują leki zalecone przez specjalistę.
Jeśli ktoś nie lubi zapachu czosnku, może wybrać gotowe przyprawy czosnkowe i dodawać do każdej potrawy, sałatki. W sklepach dostępna jest także sól czosnkowa, mająca podwójne zastosowanie. Można także kupić czosnek w kapsułkach. Najlepszy jest ten prawdziwy. Pamiętajmy jednak, że poddany obróbce termicznej, traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowując wszystkie pozostałe.
Kilka przepisów na proste potrawy z czosnkiem. Najważniejsze jest, aby zawsze przed dodaniem czosnku do potraw rozgnieść go, gdyż ząbek traci swoje właściwości w środowisku kwaśnym, które występuje w żołądku.