Czas na czosnek
ANETA RZYSKO • dawno temuJesień... a wraz z nią deszcze, chłodne poranki i wieczory, które kontrastują z ciepłem w środku dnia. Łatwo więc o przeziębienie czy złapanie innej infekcji. Czas pomyśleć o wzmocnieniu odporności organizmu. Najlepiej wybrać naturalne metody i wzmocnić się przez spożywane pokarmy. Pomoże nam w tym czosnek.
Ma złą opinię, bo niezbyt przyjemnie pachnie. Ma jednak w sobie takie wartości, że nie należy go wyrzucać z menu, szczególnie o tej porze roku. Nie jest to żadna nowość. Już nasze prababcie dodawały czosnek do każdego posiłku, aby chronić się przed przeziębieniem. To naturalny środek wzmacniający. Znanych jest wiele przepisów na potrawy, w których czosnek dobrze się komponuje.
Taki mały, a tak wiele właściwości
Ząbek czosnku ma właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze (warto zwiększyć ilość czosnku po kuracji antybiotykowej) a także przeciwnowotworowe. Badania potwierdzają, że pacjenci, którzy regularnie jedli czosnek, mieli polepszoną perystaltykę jelit chroniąc się tym samym przed rakiem odbytu. Poprawione zostało funkcjonowanie żołądka niwelując nieżyty. Czosnek pomaga w walce z cholesterolem obniżając poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Podnosi odporność organizmu, dzięki czemu chroni przed przeziębieniami i infekcjami. Pomaga, kiedy już złapie nas choroba. Wydzielany przez czosnek alicin ma silniejsze działanie niż penicylina, dlatego skutecznie walczy z chorobami. Czosnek działa także przeciwzakrzepowo i jest doskonałym przeciwutleniaczem. Ma także korzystny wpływ na układ moczowy dezynfekując go, a u dzieci likwiduje owsiki.
Warzywo więc pomoże nam w stanach przeziębienia, grypy, bólu gardła, infekcji ucha. Zwalczy także pleśniawkę jamy ustnej oraz pleśniawkę pochwową. Na stałe do diety powinni go wprowadzić też alergicy i osoby cierpiące na astmę. Czosnek działa bowiem wykrztuśnie i zmniejsza przekrwienie. Także osoby zmagające się z częstymi bólami głowy powinny na stałe wprowadzić czosnek do swojej diety. Związki wydzielane przez czosnek zmniejszają bóle migrenowe i ułatwiają zasypianie.
Co za dużo, to niezdrowo
Jak ze wszystkim w życiu, także z czosnkiem trzeba zachować umiar. Dzienna dawka dla dziecka to około 350 mg a u dorosłych to 500 mg. Dawkę można zwiększyć w chwili infekcji. Nadmierne spożywanie może przynieść odwrotne skutki, szczególnie u osób z nieżytem jelit lub problemami żołądkowymi. Muszą uważać kobiety w ciąży oraz te, które karmią piersią. Na nadmierne ilości czosnku powinny zwrócić uwagę także te osoby, które mają bardzo niskie ciśnienie. Skonsultować nową dietę z lekarzem muszą też osoby, które na stałe przyjmują leki zalecone przez specjalistę.
Czosnek bez zapachu
Jeśli ktoś nie lubi zapachu czosnku, może wybrać gotowe przyprawy czosnkowe i dodawać do każdej potrawy, sałatki. W sklepach dostępna jest także sól czosnkowa, mająca podwójne zastosowanie. Można także kupić czosnek w kapsułkach. Najlepszy jest ten prawdziwy. Pamiętajmy jednak, że poddany obróbce termicznej, traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowując wszystkie pozostałe.
Kilka przepisów na proste potrawy z czosnkiem. Najważniejsze jest, aby zawsze przed dodaniem czosnku do potraw rozgnieść go, gdyż ząbek traci swoje właściwości w środowisku kwaśnym, które występuje w żołądku.
jajecznica za szynce z pomidorem i czosnkiem – podsmaż pomidory pokrojone w kostkę wraz z posiekanym drobno czosnkiem. Do lekko rozgrzanej mieszanki dodaj rozbite jajka, posyp bazylią i ziołami prowansalskimi. Zaleca się jedzenie prosto z patelni. leczo z czosnkiem – nic nie rozgrzewa tak mocno wieczorem jak gorące leczo z dużą ilością papryki i czosnku. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę (najlepiej czerwoną) i pieczarki. Następnie dodajemy ulubioną kiełbaskę (także pokrojoną w kostkę). Całość przelewamy do garnka i dodajemy zmiksowane pomidory lub pomidory z puszki i zaczynamy gotować. Co jakiś czas dodajemy przypraw (trochę pieprzu, czubrycy czerwonej lub zielonej). Na koniec dodajemy posiekany czosnek i gotujemy około 10 minut na małym ogniu. masło czosnkowe – utrzeć trzy ząbki czosnku, dodać natkę pietruszki i łyżkę masła. Taką mieszanką smarować pieczywo, a następnie dodać duże ilości ulubionych warzyw na kanapkę. Posypać bazylią. napar czosnkowy – maksymalnie cztery ząbki czosnku rozdrobnić i zalać szklanką gorącego mleka. Zalecane jest picie naparu przed snem. Ma działanie rozgrzewające. Niektórzy takim naparem polewają poranne płatki na śniadanie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze