Krajalnica do czosnku
KATARZYNA PURA • dawno temuPrzyzwyczajone jesteśmy, że w większości przypadków czosnek gnieciemi, lecz nie zawsze jest to dobre wyjście. Krajalnica to chyba najlepsza nazwa dla urządzenia, które widzicie powyżej. Służy ono do krojenia czosnku w plasterki, które często przydają się do różnego rodzaju przepisów kulinarnych.
Dobrą kucharką nie jestem, więc często korzystam z książek kucharskich. W niektórych przepisach można właśnie znaleźć, że do danej potrawy należy podać pokrojony w plasterki czosnek. W takich chwilach z pomocą przychodzi nam nic innego, jak krajalnica — najbezpieczniejszy sposób na krojenie tego małego warzywa.
Sposób użycia jest dziecinnie prosty. Wystarczy do urządzenia włożyć obrany ząbek czosnku i przekręcić wajchę. W tym samym momencie na talerzu pojawią się ładnie pocięte, równe plastry warzywa.
Wszystko to zawdzięczamy trzem równomiernie rozłożonym ostrzom wykonanym ze stali nierdzewnej. Na raz można do urządzenia włożyć maksimum trzy ząbki czosnku (więcej się po prostu nie zmieści).
Ten mały, ale jakże przydatny gadżet możecie kupić za ok. 35 dolarów za pośrednictwem zagranicznego sklepu internetowego Chef's catalog.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze