Dynia na ostro? Czemu nie. Delikatne, lekkostrawne placki dyniowe z sosem pomidorowym, z dodatkiem wędzonego boczku i cebuli będą w sam raz. Z surówką ze świeżych warzyw możesz je podać na obiad. Przed zakupami pamiętaj, że największe wartości odżywcze mają dynie o intensywnym pomarańczowym miąższu.
Składniki:
45 dag miąższu dyni,
łyżeczka świeżo startego imbiru,
4 łyżki mąki,
2 jaja,
2 łyżki zsiadłego mleka,
szczypta sody,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Sos:
15 dag wędzonego boczku,
mała cebula,
mały koncentrat pomidorowy,
łyżka posiekanej bazylii,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Przygotowany miąższ z dyni zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na sito i odstawić aby ociekł z wody.
Do dyniowego miąższu dodać mąkę, jajka, starty świeży imbir, zsiadłe mleko i sodę.
Przyprawić solą i pieprzem.
Łyżką formować placki i piec na rozgrzanym tłuszczu.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Dodać koncentrat pomidorowy, uzupełnić wodą (około 0,5 szklanki), przyprawić solą i pieprzem.
Gorące placki polać sosem pomidorowym.
Udekorować bazylią.
Jak podawać?
Podawać z surówką ze świeżych warzyw.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |