Pomimo, że świat zwariował na punkcie cudownych diet i zdrowego odżywiania, to my nie wyobrażamy sobie świąt bez pysznych deserów. Krem tiramisu to bardzo prosty, znany deser, do którego chętnie sięgamy. Mocno kremowy serek mascarpone, nuta aromatycznego amaretto, gorzki posmak pobudzającej kawy, to wszystko w schłodzonym deserze, któremu nie można się oprzeć.
Składniki:
2 serki mascarpone (po 200 g),
100 g gęstej śmietany 36%,
2 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
50 g likieru migdałowego,
20 dag okrągłych biszkoptów,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
3 łyżki czekolady w proszku.
Jak przyrządzić?
Kawę zaparzyć w szklance wody, dodać likier migdałowy (łyżeczkę zostawić).
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać serek mascarpone, śmietanę i resztę amaretto.
Wszystko dokładnie wymieszać.
W pucharkach układać biszkopty nasączone przygotowaną kawą, rozłożyć połowę kremu, następnie druga warstwa biszkoptów i reszta kremu.
Wierzch udekorować czekoladą w proszku.
Jak podawać?
Deser podawać schłodzony.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |