Ziemniaki po szwajcarsku

Przepis kulinarny
Ziemniaki po szwajcarsku Zobacz 5 zdjęć

Skoro nie po drodze nam do kurortów w szwajcarskich Alpach, to może choć trochę klimatu przenieśmy do naszej kuchni. Placek z ziemniaków smażony w specjalny sposób na wędzonym boczku to świetna baza pod zsiadłe mleko lub piwo, co kto woli. Mroźne wieczory aż się proszą o taką oprawę. Może tylko trochę szkoda, że następnego dnia nie można tych kalorii wykorzystać na stoku.

Składniki:

60 dag ziemniaków,
15 dag wędzonego boczku,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w łupinach 5 minut od momentu zagotowania się wody.

Po wyjęciu z wody ziemniaki muszą wystygnąć.

Obieramy je ze skórki i ścieramy na grubej tarce.

Boczek kroimy na plastry.

Na patelnię wlewamy olej, przykrywamy dno patelni plastrami boczku, które solimy i pieprzymy.

Następnie nakładamy starte ziemniaki dociskając łyżką, by dobrze przyległy.

Doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy przez ok. 10 minut.

Kiedy przy poruszeniu patelnią placek się przesuwa, można go delikatnie przełożyć na talerz boczkiem do góry.

Jak podawać?

Podajemy w całości.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Ziemniaki po szwajcarsku: Podobne przepisy

Ziemniaki po szwajcarsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy