Któż nie zna smaku owocowych kisieli z torebki - szybki, słodki deser i pierwsze kroki kulinarne w kuchni. Kisiel swojej roboty to żadne wyzwanie, a efekt znakomity. Do zrobienia kisielu użyłam żurawiny, bo to rodzimy owoc, choć wciąż mało popularny. Szkoda, bo żurawina jest skarbnicą witamin, ma właściwości odpornościowe i odkażające. Mój kisiel jest mocno owocowy i bardziej aromatyczny, niż ten z torebki.
Składniki:
15 dag suszonej żurawiny,
pół l wody,
2 łyżki cukru,
kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
100 g śmietany kremówki,
łyżeczka cukru pudru.
Jak przyrządzić?
¼ wody odlać do filiżanki, resztę gotować razem z żurawiną i cukrem około 15 minut.
W pozostałej wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do garnka, ciągle mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
Gorący kisiel przelać do pucharków lub salaterek i wystudzić.
Dla urozmaicenia można ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ozdobić kisiel.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |