Cykoria przywędrowała do nas pokonując długą drogę przez Belgię, Włochy, Francję, Hiszpanię, Anglię i Niemcy. Jest to warzywo o wyrazistym smaku, z bogactwem witamin. Zupa z cykorii ma zdecydowany smak, lekko pikantny, a podając ją z wytrawnymi ciasteczkami z ciasta francuskiego nadajemy jej charakteru i wykwintności.
Składniki:
4 średnie cykorie,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łodygi selera naciowego,
pół pęczka natki pietruszki,
3 łyżki kremowej śmietany,
łyżka mąki,
łyżka masła,
kostka rosołowa,
sól, pieprz.
Wytrawne ciastka:
20 dag ciasta francuskiego,
2 łyżki startego parmezanu,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Do litra wody dodać kostkę rosołową, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera.
Gotować 15 minut.
Cykorię umyć pod bieżącą wodą i pokroić na spore kawałki.
Pokroić również seler naciowy i cebulę.
Masło rozgrzać na patelni.
Dodać cykorię, seler naciowy, cebulę i chwilę smażyć.
Zawartość patelni przełożyć do garnka.
Dodać czosnek i gotować aż warzywa zmiękną (około 20 minut).
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i dodać do zupy.
Zupę zmiksować.
Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
Posypać pokrojoną natką pietruszki.
Ciasto francuskie rozmrozić.
Wyciąć ciasteczka.
Posypać solą, pieprzem i parmezanem.
Piec w temperaturze 200 stopni, 10-15 minut.
Jak podawać?
Zupę podawać udekorowaną cykorią, razem z ciastkami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 28 zł |