Cykoria na odchudzanie
ALICJA • dawno temuTo małe i
niepozorne warzywo jest częstym składnikiem diet odchudzających. Dzięki
zawartości manganu korzystnie oddziałuje na układ trawienny – stymuluje spalanie
tłuszczów oraz przyspiesza przemianę materii. Czym jeszcze zasłużyła się cykoria,
że tak o niej głośno?
Cykoria: właściwości
Dla figury –
średniej wielkości główka cykorii to zaledwie 30 kcal, dlatego śmiało można ją
jeść do oporu. Wypicie szklanki wody po spożyciu liści cykorii daje uczucie
sytości na długo.
Dla ciała i
urody – cykoria to cenne źródło witaminy A, która jest silnym przeciwutleniaczem.
Wspomaga odbudowę skóry, niszczy wolne rodniki i zapobiega starzeniu się skóry.
Co więcej, łagodzi podrażnienia skórne i ma zastosowanie w leczeniu trądziku. Cykoria
to również sposób na wzmocnienie odporności, dzięki zawartej w niej witaminie
C. Pozostałe składniki to: kwas foliowy, wspomniany wcześniej mangan,
wpływający korzystnie na koloryt skóry beta-karoten, czy wspomagający trawienie
błonnik. Warto dodać ją do sałatki i dań wzdymających, gdyż przyspieszając
trawienie niweluje uczucie wzdęcia.
Przyrządzanie cykorii
Kupując cykorię
sięgaj po sztuki w kolorze białym. Omijaj zbrązowiałe liście, gdyż świadczą one
o tym, że warzywo dość długo leżakuje na sklepowej półce. Przed spożyciem
dokładnie umyj liście. Najprostszym sposobem na przyrządzenie cykorii jest pokrojenie
jej w paseczki, skropienie oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawienie
solą i pieprzem. Łódeczki liści sprawdzają się jako jadalna podstawka pod
porcje kawioru, różnego typu past i kremów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze