Szparagi to wspaniały element niemal każdej diety. To ciekawe warzywo warto włączyć do jadłospisu w czerwcu, gdy jest na nie sezon. Szparagi mają niewiele kalorii, mnóstwo wartościowych minerałów ale przede wszystkim kwas foliowy i przeciwutleniacze, co oznacza, że są bardzo zdrowe. Tę potrawę można przygotować także w całości w parowarze, panie będące na diecie chętnie z niego korzystają. W wersji dietetycznej polecam szparagi z jajkiem na gorąco, z oliwą, w wersji dla smakoszy na zimno, z majonezem.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów (ok. 60 dag),
3 jaja,
szczypior,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka octu balsamicznego,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo.
Kiedy będą gotowe, studzimy je w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w kostkę.
Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w całości w wysokim garnku lub obcinamy główki i gotujemy w osolonym wrzątku na raty.
Dłużej łodygi, krócej główki, 15-20 minut.
Kiedy będą miękkie, odcedzamy je i przekładamy na talerze.
Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i pieprzem.
Najpierw na szparagi kładziemy pokruszone jajka, a następnie polewamy je sosem.
Jak podawać?
Podajemy na ciepło.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |