Szparagi z jajkami - Przepis

Przepis kulinarny
Szparagi z jajkami Zobacz 5 zdjęć

Szparagi to wspaniały element niemal każdej diety. To ciekawe warzywo warto włączyć do jadłospisu w czerwcu, gdy jest na nie sezon. Szparagi mają niewiele kalorii, mnóstwo wartościowych minerałów ale przede wszystkim kwas foliowy i przeciwutleniacze, co oznacza, że są bardzo zdrowe. Tę potrawę można przygotować także w całości w parowarze, panie będące na diecie chętnie z niego korzystają. W wersji dietetycznej polecam szparagi z jajkiem na gorąco, z oliwą, w wersji dla smakoszy na zimno, z majonezem.

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów (ok. 60 dag),
3 jaja,
szczypior,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka octu balsamicznego,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Jajka gotujemy na twardo.

Kiedy będą gotowe, studzimy je w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w kostkę.

Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w całości w wysokim garnku lub obcinamy główki i gotujemy w osolonym wrzątku na raty.

Dłużej łodygi, krócej główki, 15-20 minut.

Kiedy będą miękkie, odcedzamy je i przekładamy na talerze.

Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Najpierw na szparagi kładziemy pokruszone jajka, a następnie polewamy je sosem.

Jak podawać?

Podajemy na ciepło.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł

Szparagi z jajkami: Podobne przepisy

Szparagi z jajkami: wypróbuj również

Właściwości szparagów

... Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Szparagi białe i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Medycyna ludowa zapewnia, że szparagi to doskonałe warzywa na potencję ... oraz środek leczniczy przy wielu ...

dawno temu

Jak jeść szparagi?

... Wyróżnia się trzy główne rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe, i w zależności od ich smaku komponuje się je z innymi składnikami, by przygotować w ten sposób ciekawe kulinarne specjały ... . Jak się obchodzić w kuchni z tym rodzajem ...

dawno temu

Szparagi, aby nie mieć kaca

... szparagów. Koreańscy naukowcy odkryli, że szparagi intensyfikują działanie enzymu odpowiedzialnego za rozkład alkoholu. W efekcie, porcja szparagów przed imprezą pozwala na szybszy i bardziej efektywny rozkład alkoholu, a kac jest przez to ...

dawno temu

Szparagi na miłość?

... Na postawione w tytule pytanie odpowiadam „ jak najbardziej!”. Wczoraj było o papryce, która wpływa na potencję, a dziś kolejny produkt, który jest afrodyzjakiem. Szparagi być może niespecjalnie ... z ciekawszych propozycji w postaci sałatki z ...

dawno temu

Jak się gotuje szparagi?

...   Jeśli chcemy wyciągnąć z nich kwintesencję właściwości, na początek warto zwrócić uwagę na wygląd. Świeże szparagi muszą być jędrne, a ich końcówki nie mogą być suche i spękane. Jeśli już dokonamy zakupu tych właściwych, pora przystąpić do ...

dawno temu

Szparagi w sosie beszamelowym

... zastosowaniem w kuchni są szparagi. Zobacz, jak możesz je przyrządzić, a także poznaj niezawodny przepis na szparagi w sosie beszamelowym. ... zastosowaniem w kuchni są szparagi. Zobacz, jak możesz je przyrządzić, a także poznaj niezawodny ...

dawno temu

Jajka po wiedeńsku

... Mazurki, babki piaskowe, baranki z lukru i przede wszystkim dużo, dużo jajek – to główne skojarzenia, jakie przychodzą nam na myśl, kiedy myślimy o wielkanocnym jedzeniu. Nasze spostrzeżenia ... są jak najbardziej prawdziwe, bo ten niezwykły ...

dawno temu

Jajka źródłem piękna

... Co zawiera jajko? Czy warto je jeść, a jeśli tak to jak często i w jakich ilościach? I w końcu co jajko ma do urody? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć. ... Co zawiera jajko? Czy warto je jeść, a jeśli tak to jak często i w jakich ...

dawno temu

Przepisy na jajka

... Jajka to produkt jedzony w różnych postaciach i tak stary jak historia ludzkości. Zanim dotarły do nas orientalne przyprawy, tropikalne owoce, a nawet ziemniaki, to jajka były obok upolowanej ... lub chociażby babki piaskowej. Jajka a ...

dawno temu

Rodzaje jajek

...   Już za kilka tygodni na stole każdego zagości cały asortyment potraw. Kiełbaski, żurek, babki drożdżowe, makowce i oczywiście jajka. Bez nich wielkanocny posiłek jest jakby niekompletny. Jakie ... jajka wybrać? Czy zawsze muszą one być z kury? ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... Znasz może lepszy pomysł na śniadanie niż usmażenie pysznej jajecznicy na maśle albo smaczniejszy sposób na tradycyjny obiad od ziemniaków z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem? To chyba obok ... wielkanocnego gotowania jajek na twardo ...

dawno temu

Rozrywkowe gotowanie jajka

...   Gotowanie jajka wydaje się tak banalnym zajęciem. Tymczasem wiele osób ma problemy z tym, aby jajko ugotować na miękko. Czekają zbyt długo lub nie dogotowują jajka i w efekcie nie nadaje się ono ... do konsumpcji. Najczęstszym powodem złego ...

dawno temu

Jajka z kawiorem - pyszna przystawka

... Jajka z kawiorem to pyszna przystawka, która wygląda naprawdę smacznie i kolorowo. Porzuć więc zwykłe jajka w majonezie i spróbuj czegoś nowego. Czas przygotowaniea ten sam, a efekt o wiele lepszy. Każdy skusi się na takie dobre jedzenie. Sama ...

dawno temu

Cała prawda o jajkach, czyli jak to jest z tym cholesterolem?

... Powszechnie uważa się, że jajka, wątróbka i kawior „naładowane” są cholesterolem. Czy ryzykowne jest jedzenie takich pokarmów? Ile można zjeść jajek w ciągu tygodnia, żeby było „zdrowo”? To dość istotna informacja dla smakoszy jajecznicy, ...

dawno temu

Jak ugotować jajka?

... . Pyszne są też gotowane. Ta łatwa czynność, jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać, dla wielu nie jest jednak wcale bułką z masłem. Zamiast jajek na miękko dostają ma twardo, a zamiast porządnie ściętego białka, pływającą papkę. Jak ...

dawno temu

Jak długo powinno się gotować jajka?

... Niektórzy uważają, że gotowanie jajek jest tak proste, jak ugotowanie wody. Często jednak okazuje się, że mamy problem z dokładnym określeniem, jak długo powinno się gotować jajko na miękko, jak długo na twardo i zazwyczaj wychodzi pomiędzy. ... ...

dawno temu

Jajka a zdrowie

... Jajka – jeść czy nie? Oto jest pytanie, a odpowiedź jest prosta... wszystko z umiarem. Nie powinno się zupełnie rezygnować z tej przekąski, ale pięćdziesiąt sztuk tygodniowo to gruba przesada ... . Wiele osób zastanawia się nad zagadnieniem: ...

dawno temu

Jajko na twardo - przepis

... Symbolizuje życie i odradzanie się, zatem jest produktem, którego w czasie Świąt Wielkanocnych nie może zabraknąć na naszym stole. Zaletą jest to, że jajka można przygotować na szereg różnych sposobów. Jakie potrawy z jajka możemy przyrządzić ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Przepis na jajka faszerowane

...   Jajka gotowane na twardo i przyozdabiane jedynie majonezem i szczypiorkiem można włożyć do lamusa. Taka stołowa przystawka, choć smaczna, wieje jednak nudą. Na Wielkanoc warto pójść o krok dalej ... w kulinarnej kreatywności i przygotować ...

dawno temu

Powiązane Tematy