Szparagi z jajkami

Przepis kulinarny
Szparagi z jajkami Zobacz 5 zdjęć

Szparagi to wspaniały element niemal każdej diety. To ciekawe warzywo warto włączyć do jadłospisu w czerwcu, gdy jest na nie sezon. Szparagi mają niewiele kalorii, mnóstwo wartościowych minerałów ale przede wszystkim kwas foliowy i przeciwutleniacze, co oznacza, że są bardzo zdrowe. Tę potrawę można przygotować także w całości w parowarze, panie będące na diecie chętnie z niego korzystają. W wersji dietetycznej polecam szparagi z jajkiem na gorąco, z oliwą, w wersji dla smakoszy na zimno, z majonezem.

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów (ok. 60 dag),
3 jaja,
szczypior,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka octu balsamicznego,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Jajka gotujemy na twardo.

Kiedy będą gotowe, studzimy je w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w kostkę.

Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w całości w wysokim garnku lub obcinamy główki i gotujemy w osolonym wrzątku na raty.

Dłużej łodygi, krócej główki, 15-20 minut.

Kiedy będą miękkie, odcedzamy je i przekładamy na talerze.

Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Najpierw na szparagi kładziemy pokruszone jajka, a następnie polewamy je sosem.

Jak podawać?

Podajemy na ciepło.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł

Szparagi z jajkami: Podobne przepisy

Szparagi z jajkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy