Przekąska lub dodatek do obiadu. Kruche, świeżutkie pieczarki z dodatkiem śmietanowego kremu szczypiorkowego to potrawa nie tylko smaczna ale i wyjątkowo tania. Koszt jednej porcji nie powinien przekroczyć 1,50 zł. Dzięki obecności selera naciowego i szczypiorku sałatka jest pełna witamin i minerałów. Co ważne, aromat selera naciowego świetnie współgra z resztą smaków, więc jest to pomysł na dobre wykorzystanie tego warzywa.
Składniki:
40 dag pieczarek,
150 ml śmietany 22%,
2 łyżeczki musztardy,
1 ząbek czosnku,
½ pęczka szczypiorku,
szczypta curry,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodając musztardę, curry, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany szczypior.
Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Pieczarki myjemy i suszymy.
Do potrawy używamy wyłącznie świeżych grzybów, a tych nie trzeba obierać.
Tuż przed podaniem kroimy je w cienkie plasterki i układamy na półmisku.
Seler kroimy w drobne paseczki i układamy na pieczarkach.
Całość mieszamy z sosem.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |