Przygotowanie posiłków ze świeżych warzyw nie sprawia już trudności, ponieważ przez większość roku są one dostępne na rynku, a i te mrożone zachowują swoje wartości odżywcze i są równie smaczne i pożywne. Zupa warzywna na bazie cukinii jest bardzo cenna dla zdrowia, a dodane do niej pulpety z indyka powodują, że staje się pełnym posiłkiem obiadowym, szczególnie polecanym dzieciom. Dla dzieci gotujmy wersję łagodniejszą – mniej przypraw.
Składniki:
Zupa:
2 małe cukinie,
1 mały brokuł,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
2 ziemniaki,
2 trójkątne serki topione o naturalnym smaku,
łyżka posiekanej pietruszki,
łyżka posiekanego koperku,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki śmietany,
kostka warzywna,
sól,
pieprz.
Pulpety:
25 dag zmielonego fileta z indyka,
marchewka,
łyżka natki pietruszki,
jajko,
łyżka bułki tartej,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso przełożyć do miski, dodać startą marchewkę, natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem.
Dobrze wyrobić masę.
Formować małe kuleczki i gotować w lekko osolonej wodzie 15 minut.
Cukinię pokroić, brokuły podzielić na różyczki.
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, czosnek obrać i pokroić.
Warzywa wrzucić do garnka z przygotowaną wodą (około 1 litr) i kostką warzywną, gotować, aż warzywa będą miękkie.
Dodać topione serki, natkę pietruszki i koperek, przyprawić solą i pieprzem.
Zupę zmiksować na krem, zaprawić śmietaną.
Jak podawać?
Gorącą zupę podawać z pulpetami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 21 zł |