Jest zaledwie kilka takich owoców, które zaopatrywały nas od tysiącleci w witaminy nawet głęboką zimą. Wyjątkowy zapas minerałów, antyoksydantów, witamin, mikroelementów zawartych w żurawinie, jest gotowy do użycia dopiero bardzo późną jesienią. Owoce zebrane po pierwszych przymrozkach tracą goryczkę a zyskują pełną paletę wartości. Nikogo nie trzeba przekonywać, że zakonserwowane w alkoholu mogą stać się naszym wsparciem w czasie niekończących się zimowych wieczorów.
Składniki:
1 kg żurawiny,
1 litr czystej wódki,
½ litra spirytusu,
70 dag cukru,
1 łyżka miodu.
Jak przyrządzić?
Żurawinę myjemy i miksujemy.
Przekładamy do dużego słoja i zalewamy wódką.
Zostawiamy na dwa tygodnie w słonecznym miejscu.
Po tym czasie przecedzamy płyn przez kilkakrotnie złożoną gazę.
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie (pół szklanki), a kiedy wystygnie, dolewamy go do nalewki wraz z miodem i spirytusem.
Dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek.
Odstawiamy na co najmniej 1 miesiąc.
Potrzebne przybory:
słój,
gaza,
4 półlitrowe butelki.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 120 zł |