Nalewka żurawinowa

Przepis kulinarny
Nalewka  żurawinowa Zobacz 5 zdjęć

Jest zaledwie kilka takich owoców, które zaopatrywały nas od tysiącleci w witaminy nawet głęboką zimą. Wyjątkowy zapas minerałów, antyoksydantów, witamin, mikroelementów zawartych w żurawinie, jest gotowy do użycia dopiero bardzo późną jesienią. Owoce zebrane po pierwszych przymrozkach tracą goryczkę a zyskują pełną paletę wartości. Nikogo nie trzeba przekonywać, że zakonserwowane w alkoholu mogą stać się naszym wsparciem w czasie niekończących się zimowych wieczorów.

Składniki:

1 kg żurawiny,
1 litr czystej wódki,
½ litra spirytusu,
70 dag cukru,
1 łyżka miodu.

Jak przyrządzić?

Żurawinę myjemy i miksujemy.

Przekładamy do dużego słoja i zalewamy wódką.

Zostawiamy na dwa tygodnie w słonecznym miejscu.

Po tym czasie przecedzamy płyn przez kilkakrotnie złożoną gazę.

Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie (pół szklanki), a kiedy wystygnie, dolewamy go do nalewki wraz z miodem i spirytusem.

Dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek.

Odstawiamy na co najmniej 1 miesiąc.

Potrzebne przybory:

słój,
gaza,
4 półlitrowe butelki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje20
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt120 zł

Nalewka żurawinowa: Podobne przepisy

Nalewka żurawinowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy