Owcza wełna (Lambswool)

Przepis kulinarny
Owcza wełna (Lambswool) Zobacz 5 zdjęć

Napój i rytuały z nim związane sięgają korzeniami czasów pogańskich w Anglii. Dawniej dodawał ludziom mocy na nadchodzącą zimę i chronił w magiczny sposób całe gospodarstwo przed złem. Zebrane jesienią jabłka pieczone do tego napoju swoim zapachem zapowiadały kolejną porę roku. Sama nazwa napoju daje wyobrażenie o jego zaletach. Doceńmy zatem i my dobroczynność „owczej wełny” zwłaszcza, że do jej przygotowania wystarczy tak niewiele.

Składniki:

1 litr jasnego piwa,
4 jabłka,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
20 dag brązowego cukru.

Jak przyrządzić?

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Jabłka kroimy na ćwiartki, a następnie na ósemki i pieczemy je przez 20 minut na metalowej blasze.

Piwo wlewamy delikatnie do garnka, dodajemy przyprawy i cukier i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia.

Gdy cukier się rozpuści, napój jest gotowy.

Jak podawać?

Podajemy go z cząstkami jabłek w środku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Owcza wełna (Lambswool): Podobne przepisy

Owcza wełna (Lambswool): wypróbuj również

Powiązane Tematy