Napój i rytuały z nim związane sięgają korzeniami czasów pogańskich w Anglii. Dawniej dodawał ludziom mocy na nadchodzącą zimę i chronił w magiczny sposób całe gospodarstwo przed złem. Zebrane jesienią jabłka pieczone do tego napoju swoim zapachem zapowiadały kolejną porę roku. Sama nazwa napoju daje wyobrażenie o jego zaletach. Doceńmy zatem i my dobroczynność „owczej wełny” zwłaszcza, że do jej przygotowania wystarczy tak niewiele.
Składniki:
1 litr jasnego piwa,
4 jabłka,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
20 dag brązowego cukru.
Jak przyrządzić?
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Jabłka kroimy na ćwiartki, a następnie na ósemki i pieczemy je przez 20 minut na metalowej blasze.
Piwo wlewamy delikatnie do garnka, dodajemy przyprawy i cukier i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia.
Gdy cukier się rozpuści, napój jest gotowy.
Jak podawać?
Podajemy go z cząstkami jabłek w środku.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |