Kasza manna kojarzy nam się przede wszystkim z zupą mleczną dla dzieci. Rzadziej łączymy ją z pysznymi deserami czy puddingiem z owocami. Kasza w połączeniu z białą czekoladą zapiekana w piekarniku to słodki kremowy deser, znakomity na ciepło i zimno. Można ją jeść z dodatkiem świeżych owoców, dżemów lub konfitury.
Składniki:
pół l mleka,
1/3 szklanki kaszy manny,
100g białej czekolady,
łyżeczka cukru waniliowego,
jajko,
łyżka masła,
łyżka brązowego cukru,
3 łyżki powideł śliwkowych,
tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Mleko podgrzać, dodać cukier waniliowy.
Do ciepłego mleka stopniowo wsypywać kaszę.
Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
Mleko zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę, łyżkę masła i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Do przestudzonej masy dodać ubite jajko.
Masę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypać brązowym cukrem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Kaszę wyjąć z piekarnika i po 10 minutach udekorować powidłami śliwkowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |