Kasza manna zapiekana z białą czekoladą - Przepis

Przepis kulinarny
Kasza manna zapiekana z białą czekoladą Zobacz 10 zdjęć

Kasza manna kojarzy nam się przede wszystkim z zupą mleczną dla dzieci. Rzadziej łączymy ją z pysznymi deserami czy puddingiem z owocami. Kasza w połączeniu z białą czekoladą zapiekana w piekarniku to słodki kremowy deser, znakomity na ciepło i zimno. Można ją jeść z dodatkiem świeżych owoców, dżemów lub konfitury.

Składniki:

pół l mleka,
1/3 szklanki kaszy manny,
100g białej czekolady,
łyżeczka cukru waniliowego,
jajko,
łyżka masła,
łyżka brązowego cukru,
3 łyżki powideł śliwkowych,
tłuszcz do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Mleko podgrzać, dodać cukier waniliowy.

Do ciepłego mleka stopniowo wsypywać kaszę.

Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.

Mleko zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę, łyżkę masła i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Do przestudzonej masy dodać ubite jajko.

Masę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypać brązowym cukrem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.

Kaszę wyjąć z piekarnika i po 10 minutach udekorować powidłami śliwkowymi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje2
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Kasza manna zapiekana z białą czekoladą: Podobne przepisy

Kasza manna zapiekana z białą czekoladą: wypróbuj również

Powiązane Tematy