Marcowa oferta na owocowych straganach nie należy do zachęcających. Egzotyczne owoce są drogie i nie wzbudzają zaufania, a nasze rodzime jabłka zaczynają straszyć marszczącą się skórą. Okres owocowej nędzy trzeba jakoś przetrwać. Dlatego proponuję wcinać jabłka na ciepło, z dodatkiem imbiru i curry. Można nawet potraktować je jako dodatek do obiadu – wersja wytrawna, ale najsmaczniejsze są jabłka w tym samym anturażu lecz z dodatkiem miodu. Super zdrowy, rozgrzewający deser. Samo zdrowie.
Składniki:
1 kg jabłek,
1 łyżeczka curry,
mały kawałek imbiru,
1 łyżeczka cynamonu,
garść rodzynek,
łyżka masła,
sok z ½ cytryny,
odrobina soli i pieprzu - do wersji wytrawnej - lub miód, do słodkiej.
Jak przyrządzić?
Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do miski.
Polewamy sokiem z cytryny i dodajemy curry i cynamon.
Mieszamy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.
Imbir ścieramy na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzewamy masło i od razu dodajemy do niego starty imbir.
Mieszamy kilka sekund i dodajemy jabłka i rodzynki.
Smażymy przez 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec duszenia, w zależności od preferencji, dodajemy miód lub odrobinę soli i pieprzu.
Jak podawać?
Podajemy jako dodatek do dań, na ciepło lub zimno, albo jako farsz do naleśników lub deser.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |