Do dziś popularna na wschodzie Polski sałatka z ogórków jest po pierwsze, bardzo tania, a po drugie, znakomicie sprawdza się na wszelkich uroczystościach rodzinnych jako tradycyjna zagrycha. Wersja z olejem jest naprawdę zdrowa, bo ogórek kiszony, jabłka i surowa cebula to koktajl witamin i mikroelementów, a olej pozwala skutecznie przyswoić te dobrodziejstwa. Łakomczuchom polecam też wersję z majonezem.
Składniki:
2 jabłka,
4 ogórki kiszone,
1 cebula,
2 łyżki chrzanu,
3 jajka na twardo,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka octu,
kilka gałązek natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Jabłka obieramy i wraz z ogórkami kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
W dużej misce mieszamy je z chrzanem, olejem i octem.
Jajka na twardo kroimy w ćwiartki i układamy na wierzchu.
Posypujemy posiekana natką pietruszki.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem, w towarzystwie wędlin i serów.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 8 zł |