Wiosna pełną gębą. Nasze organizmy wołają o witaminy i mikroelementy, ale na świeże warzywa czy owoce jeszcze przyjdzie nam poczekać. Tymczasem trzeba sobie jakoś radzić. Choć nie ma jeszcze gruntowych pomidorów, są już na rynku takie szklarniowe odmiany, których, ze względu na dużą ostatnio porcję naturalnego światła, nie pędzi się już tragiczną chemią. Są znacznie smaczniejsze niż zimą. Wystarczy jeden przeciśnięty przez sitko duży pomidor i żółtko od znajomej kury, by postawić się na nogi. Smaczny i energetyczny napój błyskawicznie uzupełni witaminowe niedobory i bez zbędnych kalorii da siłę na kolejne godziny.
Składniki:
3/4 kg pomidorów,
2 żółtka,
1/2 pęczka szczypiorku,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory dokładnie myjemy w ciepłej wodzie.
Kroimy na kawałki prosto do sitka i przecieramy łyżką lub tłuczkiem.
Do tak powstałego soku dodajmy 2 żółtka, sól, pieprz i całość miksujemy.
Przed podaniem dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.
Jak podawać?
Podajemy natychmiast.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |