To jeden z moich smaków z dzieciństwa. Przygotowywany dla odmiany przez tatę, nie mamę. Włoszczyzna, kasza manna, skwarki i smażona cebula. A do tego kładzione kluski przygotowywane przez babcię, a oczekiwane głównie przez dziadka. Ja też je uwielbiam, choć nie służą talii osy. Warto zgrzeszyć dla tego duetu. Zmiksowana zupa wiejska z kluskami kładzionymi jest tak sycąca, że drugie danie możecie sobie darować.
Składniki:
2 litry wody,
kostka rosołowa,
trzy łyżki kaszy manny,
4 marchewki,
pół selera,
2 pietruszki,
3 cebule cukrowe,
sól,
pieprz,
słonina,
2 szklanki mąki pszennej.
Jak przyrządzić?
Litr wody zagotować.
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w słupki lub kostkę.
Gotować do miękkości.
Wrzucić trzy łyżki kaszy manny.
Dodać kostkę rosołową.
Pokroić słoninę na drobne kawałki i smażyć na patelni, aż tłuszcz się wytopi i powstaną chrupiące skwarki.
Cebule odsłonić i pokroić drobno.
Na tym samym tłuszczu smażyć je, aż się zeszklą.
Gdy warzywa będą miękkie, a kasza manna ugotowana, wyłączyć zupę i zmiksować.
Powinna ona mieć gęstą konsystencję.
Tłuszcz razem ze skwarkami i cebulą dodać do zmiksowanej zupy.
Dosolić do smaku.
W drugim garnku ugotować litr wody.
Mąkę wysypać na miskę i wolno dolewać zimną wodę po troszeczku.
Cały czas ugniatając ciasto, musi powstać zwarta kula.
Ciasto rwać po kawałku i wrzucać na wrzątek.
Po kilku minutach kluski kładzione wylać na durszlak.
Jak podawać?
Zupę podawać gorącą, razem z kluskami kładzionymi.
Przed podaniem oprószyć świeżym czarnym pieprzem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |