Skąd wzięła się nazwa tej włoskiej potrawy, opartej na orzechach włoskich i parmezanie? Po lekturze składników jawi się wizja zmęczonych kawalerzystów, którzy mijając okoliczne wioski grzecznie proszą o parę jajek i śmietanę, a sami przy siodłach przytroczone mają zapasy w postaci suchego makaronu, kawałka wysuszonego parmezanu i paru orzechów znalezionych po drodze. Być może dla niektórych ta lista brzmi dosyć biednie, ale jak smakuje, dowie się ten, kto makaron po kawaleryjsku przyrządzi i poczęstuje gości.
Składniki:
300 dag suchego makaronu,
5 dag twardego sera,
6 łyżek śmietany,
3 żółtka,
15 dag orzechów włoskich,
sól.
Jak przyrządzić?
Do wysokiego naczynia wrzucamy obrane orzechy, śmietanę, starty ser, żółtka i miksujemy na jednolitą masę.
Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i dodajemy sos.
Mieszamy i podgrzewamy ok. 5 minut, by żółtka zagęściły sos.
Przyprawiamy.
Jak podawać?
Podajemy od razu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |