Makaron po kawaleryjsku - Przepis

Przepis kulinarny
Makaron po kawaleryjsku Zobacz 5 zdjęć

Skąd wzięła się nazwa tej włoskiej potrawy, opartej na orzechach włoskich i parmezanie? Po lekturze składników jawi się wizja zmęczonych kawalerzystów, którzy mijając okoliczne wioski grzecznie proszą o parę jajek i śmietanę, a sami przy siodłach przytroczone mają zapasy w postaci suchego makaronu, kawałka wysuszonego parmezanu i paru orzechów znalezionych po drodze. Być może dla niektórych ta lista brzmi dosyć biednie, ale jak smakuje, dowie się ten, kto makaron po kawaleryjsku przyrządzi i poczęstuje gości.

Składniki:

300 dag suchego makaronu,
5 dag twardego sera,
6 łyżek śmietany,
3 żółtka,
15 dag orzechów włoskich,
sól.

Jak przyrządzić?

Do wysokiego naczynia wrzucamy obrane orzechy, śmietanę, starty ser, żółtka i miksujemy na jednolitą masę.

Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i dodajemy sos.

Mieszamy i podgrzewamy ok. 5 minut, by żółtka zagęściły sos.

Przyprawiamy.

Jak podawać?

Podajemy od razu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt12 zł

Makaron po kawaleryjsku: Podobne przepisy

Makaron po kawaleryjsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy