Chociaż grzybiarze nie wracają jeszcze z pełnymi koszykami, to z tego co uzbierają, można wyczarować pyszne dania. W lipcu najczęściej w lasach spotykane są kurki, a te wyjątkowo nadają się do duszenia, gotowania i jako składnik farszu. Pod względem wartości odżywczych grzyby są niedoceniane, bo mało w nich witamin, ale nie witaminy decydują o smaku. Krem z kurek to smaczna, delikatna i aromatyczna zupa, która zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki:
30 dag kurek,
cebula,
kostka warzywna,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
łyżka masła,
pół szklanki słodkiej śmietanki,
pęczek natki pietruszki,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kurki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, większe przekroić na pół.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać grzyby i smażyć, aż wyparuje z nich nadmiar wody.
Litr wody zagotować, dodać kostkę warzywną i pokrojoną włoszczyznę.
Gotować 10 minut.
Następnie dodać kurki (kilka całych odłożyć) i gotować jeszcze 15 minut.
Natkę drobno pokroić, część odłożyć, resztę dodać do zupy.
Zupę zmiksować, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
Krem z kurek rozlać do przygotowanych naczyń, dodać pozostawione kurki, posypać natką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |