Na pożegnanie lata… chrupiący chłodnik z ogórków i orzechów włoskich. Bardzo aromatyczny i wyrazisty dzięki przyprawom i orzechom. Czosnek i orzechy włoskie doskonale współgrają z delikatnym, zimnym kefirem i startymi ogórkami. Szczypiorek i koperek dopełniają całość. Fantastyczna zimna zupa!
Składniki:
2 szklanki kefiru,
1 łyżka pokrojonego koperku,
1 łyżka pokrojonego szczypiorku,
2 świeże ogórki średniej wielkości,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
czarny pieprz zmielony,
sól.
Jak przyrządzić?
Do garnka lub sporej miski wylać kefir.
Rozgnieść czosnek.
Wrzucić go do kefiru, żeby nabrał „mocy” i aromatu.
Obrać ogórki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
Wrzucić do kefiru.
Następnie posiekać koperek i szczypiorek i dodać do kefiru.
Pomieszać, dosmaczyć solą i pieprzem.
Rozgnieść orzechy włoskie, ale nie na drobną papkę – chłodnik powinien chrzęścić podczas jedzenia.
Wymieszać z chłodnikiem.
Można też posypać nimi wierzch chłodnika.
Jak podawać?
Podawać z kromkami wielozbożowego pieczywa z ziarnami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 11 zł |