Chłodnik ogórkowo-orzechowy - Przepis

Przepis kulinarny
Chłodnik ogórkowo-orzechowy Zobacz 8 zdjęć

Na pożegnanie lata… chrupiący chłodnik z ogórków i orzechów włoskich. Bardzo aromatyczny i wyrazisty dzięki przyprawom i orzechom. Czosnek i orzechy włoskie doskonale współgrają z delikatnym, zimnym kefirem i startymi ogórkami. Szczypiorek i koperek dopełniają całość. Fantastyczna zimna zupa!

Składniki:

2 szklanki kefiru,
1 łyżka pokrojonego koperku,
1 łyżka pokrojonego szczypiorku,
2 świeże ogórki średniej wielkości,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
czarny pieprz zmielony,
sól.

Jak przyrządzić?

Do garnka lub sporej miski wylać kefir.

Rozgnieść czosnek.

Wrzucić go do kefiru, żeby nabrał „mocy” i aromatu.

Obrać ogórki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.

Wrzucić do kefiru.

Następnie posiekać koperek i szczypiorek i dodać do kefiru.

Pomieszać, dosmaczyć solą i pieprzem.

Rozgnieść orzechy włoskie, ale nie na drobną papkę – chłodnik powinien chrzęścić podczas jedzenia.

Wymieszać z chłodnikiem.

Można też posypać nimi wierzch chłodnika.

Jak podawać?

Podawać z kromkami wielozbożowego pieczywa z ziarnami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt11 zł

Chłodnik ogórkowo-orzechowy: Podobne przepisy

Chłodnik ogórkowo-orzechowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy