Dyniowo-pomidorowy dip do chipsów

Przepis kulinarny
Dyniowo-pomidorowy dip do chipsów Zobacz 3 zdjęcia

Dynię można wykorzystać nie tylko do rozmaitych zup, naleśników, wypieków i przetworów. Super smakuje w zestawieniu z pomidorowym przecierem i ostrą przyprawą curry. Sprawdza się na imprezach w charakterze dipu do chipsów. Sezon na dynię w pełni, spróbujcie zaprosić ją na imprezę.

Składniki:

¼ średniej wielkości dyni,
łyżka zielonej pasty curry,
szczypta imbiru,
łyżeczka curry
sól,
pół litra soku pomidorowego lub miąższu z przetartych pomidorów,
kilka pomidorków koktajlowych,
paczka chipsów,
koperek lub cynamonowa bazylia do ozdoby.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skórki, odkroić miękki miąższ wraz z pestkami, a pozostałą część pokroić na kawałki, zalać odrobiną wody i gotować pod przykryciem, aż do miękkości.

Dodać pół litra soku pomidorowego, najlepiej wraz z miąższem pomidorów.

Ja zużyłam po prostu słoik soku-przecieru, który zrobiłam własnoręcznie z tegorocznych dojrzałych pomidorów.

Posolić.

Zmiksować.

Dodać łyżkę zielonej pasty curry i dosmaczyć imbirem oraz przyprawą curry, która oprócz smaku nada dipowi ładny, mocno pomarańczowy kolor.

Wymieszać lub ponownie zmiksować.

Pokroić w plasterki pomidorki koktajlowe.

Umyć zioła – koperek lub cynamonową bazylię.

Dip rozlać do miseczek.

Na środek miski włożyć kilka pokrojonych pomidorów i udekorować ziołami.

Do innej miski wysypać chipsy.

Moczyć chipsy w dipie, gdy przestygnie.

Jak podawać?

Podawać z miską chipsów o dowolnym smaku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt16 zł

Dyniowo-pomidorowy dip do chipsów: Podobne przepisy

Dyniowo-pomidorowy dip do chipsów: wypróbuj również

Powiązane Tematy