Dynię można wykorzystać nie tylko do rozmaitych zup, naleśników, wypieków i przetworów. Super smakuje w zestawieniu z pomidorowym przecierem i ostrą przyprawą curry. Sprawdza się na imprezach w charakterze dipu do chipsów. Sezon na dynię w pełni, spróbujcie zaprosić ją na imprezę.
Składniki:
¼ średniej wielkości dyni,
łyżka zielonej pasty curry,
szczypta imbiru,
łyżeczka curry
sól,
pół litra soku pomidorowego lub miąższu z przetartych pomidorów,
kilka pomidorków koktajlowych,
paczka chipsów,
koperek lub cynamonowa bazylia do ozdoby.
Jak przyrządzić?
Dynię obrać ze skórki, odkroić miękki miąższ wraz z pestkami, a pozostałą część pokroić na kawałki, zalać odrobiną wody i gotować pod przykryciem, aż do miękkości.
Dodać pół litra soku pomidorowego, najlepiej wraz z miąższem pomidorów.
Ja zużyłam po prostu słoik soku-przecieru, który zrobiłam własnoręcznie z tegorocznych dojrzałych pomidorów.
Posolić.
Zmiksować.
Dodać łyżkę zielonej pasty curry i dosmaczyć imbirem oraz przyprawą curry, która oprócz smaku nada dipowi ładny, mocno pomarańczowy kolor.
Wymieszać lub ponownie zmiksować.
Pokroić w plasterki pomidorki koktajlowe.
Umyć zioła – koperek lub cynamonową bazylię.
Dip rozlać do miseczek.
Na środek miski włożyć kilka pokrojonych pomidorów i udekorować ziołami.
Do innej miski wysypać chipsy.
Moczyć chipsy w dipie, gdy przestygnie.
Jak podawać?
Podawać z miską chipsów o dowolnym smaku.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |