Paluszki z ciasta francuskiego są bardzo przydatne w kuchni. Możemy je przyrządzić na ostro - do zup, dipów, lub na słodko do kawy czy herbaty. Pomysłowe paluszki z oliwkamiznakomicie pasują do zup – kremów lub jako dodatek do piwa. Można też jeść je bez żadnych dodatków, na przykład gdy niezdrowo chcemy sobie pochrupać przed telewizorem.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (ok. 400 g),
oliwki nadziewane papryką (ok. 20 sztuk),
jajko,
łyżka mleka.
Jak przyrządzić?
Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej, rozwałkować na dwa prostokąty (jeden musi być około 4 cm dłuższy).
Na mniejszym prostokącie układać oliwki w równych rzędach, w odstępie 1,5-2 cm.
Puste ciasto między oliwkami posmarować rozmieszanym jajkiem z dodatkiem mleka.
Przykryć większym prostokątem, palcem docisnąć w pustych miejscach między oliwkami.
Ostrym nożem wyrównać brzegi i pociąć ciasto na równe paski, tak aby w jednym pasku znajdował się rząd oliwek.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać paluszki płaską stroną.
Piec, aż się zarumienią – około 10 minut.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 17 zł |