Placki ziemniaczane to klasyczny, niedrogi obiad. Zwykle wszyscy są zadowoleni i syci. Placki ziemniaczane podawane są z farszem mięsnym przygotowanym na sposób węgierski, ze śmietaną, z serem, różnymi sosami, a także na słodko z cukrem lub konfiturą. Do moich placków zrobiłam gęsty sos na bazie jogurtu, z dodatkiem czosnku, ostro przyprawiony.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
cebula,
2 jajka,
łyżka mąki,
sól,
pieprz,
pojemnik gęstego jogurtu,
2 ząbki czosnku,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać jajka, mąkę, przyprawić solą i pieprzem.
Masę dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć nieduże rumiane placki, po obu stronach.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Sos podawać razem z gorącymi plackami ziemniaczanymi.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |