Prosty sposób na sernik bez pieczenia z wykorzystaniem sezonowych owoców. A docenić należy w listopadzie najsmaczniejsze odmiany winogron dostępne właśnie teraz. Można żonglować proporcjami między owocami a masą sernikową. Jeśli ktoś z was chciałby przypodobać się gościom ponad miarę, może winogrona obrać, sernik wyjdzie idealny. A kto nie chce blamażu, niech przynajmniej wyjmie z owoców nasiona.
Składniki:
15 dag małych biszkoptów,
½ kostki masła,
30-40 dag winogron,
5 łyżek białego słodkiego wina,
30 dag jogurtu,
60 dag twarożku,
4 łyżki żelatyny,
10 dag cukru.
Papier do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Biszkopciki tłuczemy na mączkę w moździerzu lub wałkujemy zamknięte w mocnej torebce.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło stapiamy na patelni i mieszamy z biszkoptami.
Powstałą masę wkładamy do tortownicy i dobrze dociskamy.
Winogrona myjemy, przecinamy na połówki i pozbawiamy pestek.
Zalewamy winem.
Twarożek ucieramy z jogurtem, winem spod winogron, 5 łyżkami cukru i rozpuszczoną żelatyną.
1/3 kremu rozsmarowujemy na biszkopcikach, układamy winogrona i zalewamy resztą masy.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Jak podawać?
Przed podaniem ozdabiamy jeszcze kilkoma owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |