Oprócz mięsa zimą równie ważne są warzywa. Ale chętniej zjadamy je na ciepło niż surowe - te cieszą głównie latem. Proponuję przyrządzić je w woku, z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół prowansalskich. Będą chrupiące, lekko twarde i aromatyczne. Możesz podać je do mięsa lub jako samodzielną sałatkę, na ciepło na kolację. Wyśmienicie smakują też z odrobiną fety.
Składniki:
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 żółta papryka,
1 cebula cukrowa,
4 pieczarki,
8 pomidorków koktajlowych,
pół cukinii,
pół bakłażana,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Papryki pokroić na średniej wielkości kawałki.
Cebulę w grube plastry, pieczarki na pół lub na cztery części.
Cukinii nie obierać,wydrążyć środek i pokroić na półplasterki.
Bakłażan pokroić w półplasterki.
Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę w woku, wraz z pomidorkami koktajlowymi.
Wycisnąć ząbek czosnku, dodać.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Wymieszać, przykryć pokrywką na trzy minuty.
Potem zdjąć pokrywkę, mieszać warzywa i podrzucać, aż będą półtwarde.
Jak podawać?
Podawać gorące z pieczywem.
Można dodać fety.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 23 zł |