Od kilku lat ten przepis uchodzi za modny i wyjątkowy. Spotkałam wersje z pomarańczami, cytrynami, ale najsmaczniejsze jest ciasto z mandarynek. Wyjątkowość tego deseru polega nie tylko na wybitnym smaku ale na formule. Pieczemy ciasto, w którym funkcję mąki pełnią płatki migdałowe z domieszką proszku do pieczenia. Ciasto jest modne także wśród początkujących kucharzy, bo jego przygotowanie nie obciąża nas nadmiernym wysiłkiem. Ugotowane mandarynki miksuje się po prostu z resztą składników i wlewa do formy.
Składniki:
6 mandarynek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
30 dag mielonych migdałów (cztery standardowe opakowania),
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 łyżka cukru.
Jak przyrządzić?
Mandarynki bardzo dokładnie myjemy.
Wlewamy 3 litry wody do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mandarynki.
Gotujemy na małym gazie pod przykryciem 2,5 godziny.
Po tym czasie odsączamy miękkie mandarynki i miksujemy dokładnie ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Niską blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy masę, posypujemy łyżką cukru cały wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
Pieczemy przez ok. 1 godzinę.
W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
Jak podawać?
Ciasto podajemy schłodzone.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |