Zupa jabłkowa z żurawinami

Przepis kulinarny
Zupa jabłkowa z żurawinami Zobacz 5 zdjęć

Dla wielbicieli owocowych zup przepis na wyjątkowo smaczną odmianę zupy jabłkowej. Mus duszony z orientalnymi przyprawami i brązowym cukrem z dodatkiem pieczonych jabłek. Świeże lub mrożone owoce żurawiny, rozgniecione z cukrem i wrzucone do zupy w ostatniej chwili, dodają zupie charakteru. Świeże, słodko kwaśne owoce pasują jak ulał do pachnącego szarlotką musu na ciepło.

Składniki:

2 opakowania paluszków krabowych,
3 jajka,
1 szklanka mąki,
3 łyżki śmietany,
½ pęczka szczypiorku,
sól,
olej do smażenia.

Sos:

kartonik z przecierem pomidorowym,
sól,
pieprz,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
2 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy.

Papierowy ręcznik.

Jak przyrządzić?

Jabłka obieramy i odkładamy jedno.

Resztę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.

Zalewamy zimną wodą, dodajemy cynamon, dwie łyżki cukru i goździki i gotujemy 20 minut.

Po tym czasie odstawiamy i dodajemy śmietanę.

Mieszamy.

Pozostałe jabłko kroimy na plastry, obsypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni lub pod grilla.

Po kilku minutach, gdy się przyrumieni, wyjmujemy.

Żurawinę przelewamy wrzątkiem i wkładamy do miseczki.

Dodajemy odrobinę cukru i gnieciemy.

Upieczone krążki jabłka dodajemy do garnka.

Mieszamy.

Podgrzewamy tylko odrobinę.

Jak podawać?

Zupę podajemy posypaną żurawinami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł

Zupa jabłkowa z żurawinami: Podobne przepisy

Zupa jabłkowa z żurawinami: wypróbuj również

Powiązane Tematy