Dla wielbicieli owocowych zup przepis na wyjątkowo smaczną odmianę zupy jabłkowej. Mus duszony z orientalnymi przyprawami i brązowym cukrem z dodatkiem pieczonych jabłek. Świeże lub mrożone owoce żurawiny, rozgniecione z cukrem i wrzucone do zupy w ostatniej chwili, dodają zupie charakteru. Świeże, słodko kwaśne owoce pasują jak ulał do pachnącego szarlotką musu na ciepło.
Składniki:
2 opakowania paluszków krabowych,
3 jajka,
1 szklanka mąki,
3 łyżki śmietany,
½ pęczka szczypiorku,
sól,
olej do smażenia.
Sos:
kartonik z przecierem pomidorowym,
sól,
pieprz,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
2 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy.
Papierowy ręcznik.
Jak przyrządzić?
Jabłka obieramy i odkładamy jedno.
Resztę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Zalewamy zimną wodą, dodajemy cynamon, dwie łyżki cukru i goździki i gotujemy 20 minut.
Po tym czasie odstawiamy i dodajemy śmietanę.
Mieszamy.
Pozostałe jabłko kroimy na plastry, obsypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni lub pod grilla.
Po kilku minutach, gdy się przyrumieni, wyjmujemy.
Żurawinę przelewamy wrzątkiem i wkładamy do miseczki.
Dodajemy odrobinę cukru i gnieciemy.
Upieczone krążki jabłka dodajemy do garnka.
Mieszamy.
Podgrzewamy tylko odrobinę.
Jak podawać?
Zupę podajemy posypaną żurawinami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |