Zupa jabłkowa
KAROLINA • dawno temuMasz ochotę ugotować coś lekkiego i zdrowego? Bez obaw, nie musisz rezygnować z przyjemności jedzenia. Istnieje zestaw potraw, które bez większego wysiłku i katorżniczego odmawiania sobie jedzenia pozwolą zrzucić ci kilka kilogramów. Doskonale zdajemy sobie sprawę z ich istnienia, jednakże skomplikowanie niektórych przepisów albo egzotyczność użytych do nich produktów skutecznie nas odstrasza. Okazuje się jednak, iż wcale nie musimy przyzwyczajać się do smaku kiełków bądź pokochać sushi. Wystarczy przypomnieć sobie stare, dobre i sprawdzone przepisy kulinarne. Trudno bowiem znaleźć kogoś, kto nie lubi albo nie ma przynajmniej cienia sentymentu do jadanych w dzieciństwie zup owocowych. Jeżeli ogarnęła cię nieopisana chęć na zjedzenie czegoś innego niż bigos lub rosół, a pragniesz zadbać przy tym o swoją sylwetkę, zobacz, jak przyrządzić zupę owocową z jabłek.
Zupy owocowe
Jedzenie owoców jest niewątpliwie jednym ze stałych elementów każdej zdrowej diety. To właśnie uwielbiane przez nas czereśnie, pomarańcze, jabłka albo brzoskwinie dostarczają nam wielu witamin i soli mineralnych. Nie oznacza to jednak, że jedynym sposobem na ich spożywanie jest jedzenie ich w surowej postaci. Obok chrupiącego jabłka i soków przyrządzanych z jego udziałem wskazać należy przede wszystkim zupy owocowe. Oczywiście większość owoców z powodzeniem urozmaica nasze desery, jednakże ciasto bananowe bądź torcik jeżynowy posiadają znacznie większą ilość kalorii niż same banany albo jeżyny. Ciekawym sposobem na lekki obiad jest ugotowanie zupy z owoców. O tym, że zdrowe zupy są bardzo ważne w naszej diecie przekonywaliśmy już niejednokrotnie. W czasie zimy najlepiej jest korzystać z łatwych w przechowaniu produktów, do których niewątpliwie można zaliczyć jabłka. Natomiast wyjątkowy smakzupy owocowej z jabłek możemy przypomnieć sobie, korzystając z dziecięcych wspomnień. Nie ma bowiem lepszych zup dla dzieci i dorosłych niż te przygotowane na podstawie słodkich i zdrowych owoców. Dzięki przygotowaniu zupy z jabłek nie tylko sprawisz sobie niemałą przyjemność, ale także unikniesz kalorii mieszczących się w śmietanie bądź też ziemniakach.
Przepis na zupę owocową z jabłek
Zanim zabierzesz się do gotowania zupy jabłkowej, upewnij się, że dysponujesz następującymi składnikami:
- 4 duże jabłka,
- 0,5 l wody,
- ¼ szklanki cukru,
- świeży imbir,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- cynamon,
- goździki,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Owoce należy umyć i obrać, a następnie pozbyć się z nich gniazda nasion. Jabłka powinny zostać pokrojone na niewielkie kawałki.
Wodę razem z cukrem, sokiem z cytryny i goździkami należy wstawić w garnku na ogień. Kolejnym krokiem jest włożenie do niej owoców.
Gotuj całość na małym ogniu, w razie konieczności dodaj odrobinę wody. Pod koniec gotowania, kiedy owoce zaczną mięknąć, dopraw zupę startym imbirem i gałką muszkatołową. Zupa może być serwowana na ciepło lub zimno z dodatkiem makaronu albo odrobiny jogurtu bądź śmietany. Przed podaniem posyp porcję niewielką ilością cynamonu.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze