Babeczki zwane też muffinami podbijają świat słodyczy i stają się coraz bardziej popularne. W zasadzie nie ważne jaką mają nazwę, tylko jak smakują. A są naprawdę dobre, zaskakują smakiem, bo zawsze zawierają jakąś niespodzianką w środku: owoce, karmel, bakalie, konfiturę. Polecam ten prosty deser do kawy, na drugie śniadanie lub spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
150 g masła,
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g cukru,
2 jajka,
200 g kwaśnej śmietany,
200 g konfitury pomarańczowej,
kandyzowana skórka pomarańczowa.
Jak przyrządzić?
Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować ze śmietaną i masłem.
Suche składniki połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać.
Dodać część skórki pomarańczowej.
Do foremek wlewać trochę ciasta, następnie dodać łyżeczkę konfitury pomarańczowej i przykryć drugą warstwą ciasta (całość na ¾ wysokości).
Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 24 zł |