Danie popularne w Bułgarii i stąd pochodzi jego nazwa. Mielone mięso wieprzowe doprawione różnymi ziołami to chyba najpopularniejszy przepis na tę potrawę. Jeżeli chcemy trochę poeksperymentować, warto pójść w kierunku fety, czosnku i cebuli. Sos jogurtowo – majonezowy z curry podkreśli smak i nada atrakcyjności tej potrawie.
Składniki:
pół kg mielonego mięsa wieprzowego,
jajko,
5 dkg sera feta,
2 łyżeczki przyprawy do kebabu,
cebula,
3 ząbki czosnku,
bułka.
Sos:
jogurt naturalny,
3 łyżki majonezu,
łyżeczka curry,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Do mielonego mięsa dodać jajko, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, pokruszony ser feta, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, przyprawę do kebabu, sól, pieprz.
Mięso dobrze wyrobić na gładką masę i formować podłużne wałeczki.
Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach, aż mięso dobrze się zarumieni.
Jogurt połączyć z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem, curry, solą i pieprzem.
Jak podawać?
Kebabczetę podawać z sosem i warzywami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |