Pikantna kebabczeta z sosem

Przepis kulinarny
Pikantna kebabczeta z sosem Zobacz 10 zdjęć

Danie popularne w Bułgarii i stąd pochodzi jego nazwa. Mielone mięso wieprzowe doprawione różnymi ziołami to chyba najpopularniejszy przepis na tę potrawę. Jeżeli chcemy trochę poeksperymentować, warto pójść w kierunku fety, czosnku i cebuli. Sos jogurtowo – majonezowy z curry podkreśli smak i nada atrakcyjności tej potrawie.

Składniki:

pół kg mielonego mięsa wieprzowego,
jajko,
5 dkg sera feta,
2 łyżeczki przyprawy do kebabu,
cebula,
3 ząbki czosnku,
bułka.

Sos:
jogurt naturalny,
3 łyżki majonezu,
łyżeczka curry,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Do mielonego mięsa dodać jajko, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, pokruszony ser feta, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, przyprawę do kebabu, sól, pieprz.

Mięso dobrze wyrobić na gładką masę i formować podłużne wałeczki.

Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach, aż mięso dobrze się zarumieni.

Jogurt połączyć z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem, curry, solą i pieprzem.

Jak podawać?

Kebabczetę podawać z sosem i warzywami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt18 zł

Pikantna kebabczeta z sosem: Podobne przepisy

Pikantna kebabczeta z sosem: wypróbuj również

Powiązane Tematy