Migdałowa Studnia - Przepis

Przepis kulinarny
Migdałowa Studnia Zobacz 4 zdjęcia

Przypuszczam, że przepis na Studnię wymyśliła jakaś mocno zniecierpliwiona gospodyni domowa, jako drogę na skróty do czegoś w rodzaju tortu. Po upieczeniu biszkoptu wydrąża się jego wnętrze, miesza je z masą kakaową i migdałami, a następnie wpycha z powrotem. Po dobie biszkopt zamienia się w najszlachetniejsze w smaku tortopodobne ciasto. Miło smakować taki deser, pamiętając, że spędziliśmy przy jego przygotowaniu znacznie mniej czasu niż przy klasycznym torcie.

Składniki:

Biszkopt:

½ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
5 jajek,
1 szklanka cukru,
½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Nadzienie:

25 dag masła,
3 łyżki śmietany 22 %,
¾ szklanki cukru pudru,
2 łyżki kakao,
4 łyżki rumu,
½ szklanki posiekanych migdałów.

Polewa:

5 dag masła,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka rumu.

Poncz:

3 łyżki rumu,
3 łyżki wody,
2 łyżki zaparzonej kawy,
3 łyżki cukru,
kandyzowane owoce do dekoracji.

Jak przyrządzić?

W dużej misce ubijamy białka z 5 jajek. Gdy piana będzie sztywna, miksując, dodajemy po jednym żółtku, po trochu obie mąki i proszek do pieczenia oraz cukier. Gdy masa będzie gotowa, wlewamy ją do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu zostawiamy ciasto w tortownicy. Wydrążamy ze środka ciasto, pozostawiając ściany i dno o grubości ok. 2 cm. Składniki na poncz mieszamy w szklance i nasączamy nim ciasto. W garnku rozpuszczamy masło na nadzienie, dodajemy cukier i kakao. Gdy składniki się rozpuszczą, studzimy masę. Gdy będzie letnia, dodajemy do niej śmietanę, posiekane migdały i rum, a na końcu wydrążony, rozdrobniony biszkopt. Całość dobrze mieszamy i wypełniamy nadzieniem ciasto. Z nadmiaru masy możemy ulepić kuleczki, które będą smakować jak bajaderka. Przygotujmy polewę. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy i polewamy tym biszkopt. Ozdabiamy kandyzowanymi owocami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Jak podawać?

Studnię podajemy schłodzoną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł

Migdałowa Studnia: Podobne przepisy

Migdałowa Studnia: wypróbuj również

Kwas migdałowy w kosmetyce

... cieszącą się w ostatnim czasie ogromną popularnością w kosmetyce jest kwas migdałowy. Dowiesz się o nim znacznie więcej, jeżeli przeczytasz poniższy artykuł. ... cieszącą się w ostatnim czasie ogromną popularnością w kosmetyce jest kwas ...

dawno temu

Peeling kwasem migdałowym

...   Złuszczanie skóry przy użyciu kwasu to jeden z popularniejszych zabiegów kosmetycznych. Taki rytuał pielęgnacyjny powinno zatem stosować się systematycznie, by nie dopuścić do zaniedbań i narastania naskórka. Produktem wykorzystywanym do tego ...

dawno temu

Mleko krowie czy napój roślinny? List do dietetyka

... O krowim mleku pisaliśmy tu wielokrotnie. O zwierzętach hodowlanych faszerowanych antybiotykami i chemią w paszy też. Czy zdrowszym zamiennikiem są napoje roślinne, tzw. mleko ryżowe, sojowe, migdałowe, owsiane? Na list Czytelniczki odpowiada ...

dawno temu

Adoptować przyjaciółkę?

... się nad pieskami, budujemy studnie w Afryce, ratujemy misie rysie przed wymarciem, a do człowieka obok siebie nie raczymy wyciągnąć ręki. ... - wydaje mi się, że to ze światem jest coś nie tak, litujemy się nad pieskami, budujemy studnie w ...

dawno temu

Czy latem można robić piling?

... występuje w kwaśnym mleku, jogurtach, żurach i kiszonkach. Redukuje odnowę komórkową skóry poprzez usunięcie zbędnych, zrogowaciałych komórek. 25612Kwas migdałowy łagodnie złuszcza skórę, odmładza ... mlekowy z argininą jest kwasem idealnym dla ...

dawno temu

„Jestem komunistyczną babą!”, Dan Lungu

... Emilia tęskni za komuną. I o tej tęsknocie jest powieść. Trudno jej się dziwić, w końcu zamieniła studnię i wiadro na bieżącą wodę, kaganek na elektryczność i porzuciła na zawsze ugniatanie gnoju ... jej się dziwić, w końcu zamieniła studnię i ...

dawno temu

Kotlety z indyka w migdałach

... równomiernie płatki migdałowe. Zanurz kotlety z indyka w jajku, a następnie w płatkach. Dociśnij je mocno do powierzchni mięsa. Krok 5 Pyszny obiad już prawie gotowy. Pozostało ci tylko smażyć kotlety drobiowe na rozgrzanym maśle po 5 minut z ...

dawno temu

Chwyci owies, żal mu siana

... Dlaczego pozwoliłaś na to, żeby Twój pierwszy związek tak się rozsypał? Wiem, że bardzo często kobieta oczekuje większej ilości czułości, miłości, ale jak często jest taką studnią bez dna, w którą ...

dawno temu

Zupy krem Wodzisław – aksamitna porcja warzyw

... i można od razu zajadać ze smakiem. Dla wzbogacenia smaku Zupy krem z brokułów można podać do niej grzanki albo płatki migdałowe. Zupa krem z dyni nabiera wyjątkowego charakteru, jeżeli posypiemy ją ... można podać do niej grzanki albo posypać ...

dawno temu

Filtry do wody - sposób na smaczną i czystą wodę z kranu

... jest z wodociągów, a inne, gdy źródłem jest własna studnia. Filtry takie instalować można bezpośrednio na instalacji, ale na rynku znaleźć można również modele przeznaczone do montażu na baterię. Dla osób ...

8 miesięcy temu

Maseczka z alg

... jest znane już od tysiącleci. Zaliczyć można do nich nie tylko zioła, jak na przykład pokrzywę lub rumianek, kwas migdałowy, oleje, ale również algi. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie zastosowanie w kosmetyce ...

dawno temu

Powiązane Tematy