Mimo niesprzyjającej pogody sezon z botwiną w pełni, musimy się tylko spieszyć z wykorzystaniem tego rarytasu, ponieważ młode, świeże listki botwiny szybko przeobrażają się w duże i niesmaczne. Wszyscy doskonale znamy barszczyk z młodej botwiny, ale nie wszyscy wiedzą, że te listki sprawdzają się jako nadzienie do pierogów. Pierożki w połączeniu z sosem koperkowym są bardziej delikatne.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
łyżka oleju,
około ¾ szklanki wody,
szczypta soli.
Nadzienie:
same młode liście z dwóch pęczków botwinki,
1 burak,
150 g sera ricotta,
1 jajko,
łyżka masła,
2 łyżki startego sera o wyrazistym smaku,
łyżka posiekanego koperku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżka soku z cytryny,
sól,
pieprz.
Sos:
łyżka masła,
250 g śmietanki kremówki,
pęczek koperku,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Z mąki, jajek, wody, oleju, szczypty soli zagnieść gęste, elastyczne ciasto i odstawić na pół godziny. Z pęczków botwinki odciąć młode listki, jeśli są małe buraczki, to je oczyścić i razem z listkami drobno posiekać. Ugotować burak, obrać i zetrzeć na tarce. Na maśle smażyć botwinę z małymi buraczkami, aż będą miękkie, odstawić do ostudzenia. Do usmażonej botwinki dodać ser ricotta, łyżkę soku z cytryny, starty ser, jajko, koperek, gałkę muszkatołową, starty, ugotowany burak. Całość przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty, na każdym układać farsz i składać pierożki po przekątnej. Dokładnie zlepiać. Gotować w lekko osolonej wodzie. Łyżkę masła rozpuścić na patelni dodać śmietanę i smażyć ciągle mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać pokrojony koperek, przyprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Pierożki podawać razem z sosem koperkowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |