Ciasto z rabarbarową pianką to połączenie słodyczy z kwaskowatym rabarbarem. Budyń wymieszany z pianą z białek jest puszysty i delikatny, a rabarbar dodaje świeżości i orzeźwienia. Dzięki niemu ciasto nie jest tak bardzo słodkie, a co za tym idzie mniej kaloryczne.
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki pszennej mąki,
kostka masła,
5 żółtek,
3 łyżki cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Pianka:
5 białek,
pół kg rabarbaru,
2 budynie waniliowe bez cukru,
pół szklanki cukru,
łyżka cukru waniliowego,
pół szklanki oleju,
¼ szklanki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem pudrem. Odstawić na 20 minut. Przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, połączyć z żółtkami i pokrojonym masłem. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, każą osobno zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika, aż stwardnieje. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do przygotowanej blachy. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać sypkie budynie i dalej miksować. Następnie małą strużką wlewać olej nie przerywając miksowania. Na podpieczone ciasto wlać piankę, na niej ułożyć rabarbar wcześniej odsączony z soku. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |