Bliny ze śledziową pastą

Przepis kulinarny
Bliny ze śledziową pastą Zobacz 9 zdjęć

Bliny to tradycyjne rosyjskie placuszki z bardzo delikatnego, drożdżowego ciasta, podawane z wyrazistymi dodatkami. Przygotowuje się je z mąki gryczanej z domieszką mąki pszennej. Najczęstszym dodatkiem do nich są ryby, głównie śledzie i wędzony łosoś a także kawior. Pasta ze śledzia z ostrą papryczką, złagodzona miodem i śmietaną znakomicie pasuje do delikatnych blinów.

Składniki:

Ciasto:

150 g mąki gryczanej,
100 g mąki pszennej,
jajko,
5 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
½ łyżeczki soli,
1,5 szklanki mleka,
2 łyżki oleju,
olej do smażenia.

Pasta rybna:

3 filety śledziowe,
4 łyżki śmietany 18%,
1 łyżka miodu,
mała papryczka chilli,
3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich.

Jak przyrządzić?

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 2 łyżkami mleka, odczekać, aż zaczną pracować, dodać przesiane mąki, jajko, sól, mleko, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie zmiksować. Na rozgrzanym oleju piec małe placuszki. Wymoczone w wodzie śledzie pokroić w kostkę, dodać pokrojoną papryczkę, orzechy, miód i wszystko zmiksować. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.

Jak podawać?

Bliny podawać z pastą śledziową.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćwymagający
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt18 zł

Bliny ze śledziową pastą: Podobne przepisy

Bliny ze śledziową pastą: wypróbuj również

Powiązane Tematy