Bliny to tradycyjne rosyjskie placuszki z bardzo delikatnego, drożdżowego ciasta, podawane z wyrazistymi dodatkami. Przygotowuje się je z mąki gryczanej z domieszką mąki pszennej. Najczęstszym dodatkiem do nich są ryby, głównie śledzie i wędzony łosoś a także kawior. Pasta ze śledzia z ostrą papryczką, złagodzona miodem i śmietaną znakomicie pasuje do delikatnych blinów.
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki gryczanej,
100 g mąki pszennej,
jajko,
5 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
½ łyżeczki soli,
1,5 szklanki mleka,
2 łyżki oleju,
olej do smażenia.
Pasta rybna:
3 filety śledziowe,
4 łyżki śmietany 18%,
1 łyżka miodu,
mała papryczka chilli,
3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozetrzeć z cukrem i 2 łyżkami mleka, odczekać, aż zaczną pracować, dodać przesiane mąki, jajko, sól, mleko, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie zmiksować. Na rozgrzanym oleju piec małe placuszki. Wymoczone w wodzie śledzie pokroić w kostkę, dodać pokrojoną papryczkę, orzechy, miód i wszystko zmiksować. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.
Jak podawać?
Bliny podawać z pastą śledziową.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |