Składniki:
- pstrag patroszony z głową (świeży),
- rozmaryn,
- cytryna,
- czosnek,
- sól ok. 2 kg.
Jak przyrządzić?
Pstrąga umyć i osuszyć,obsypać wnetrze ryby rozmarynem.Jeden plasterek cytryny przekroic i 2 pułówki zostawić w środku,ukroić 3 plasterki czosnku i tez zostawic w srodku ryby.Rybe zaszyc wykałaczkami(można owinac nićmi).Na blaszkę wysypać warstwę soli, ułożyć rybę i całość zasypać dużą iloscią soli tak żeby nigdzie nie wystawała. Całość dokladnie spryskać wodą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30min w temp. 200'C. Do momentu aż sól nie stwardnieje.Rozbic sól i delikatnie wyciągnąć rybę, usunąć wykałaczki (odwinąć nici), jeść bez skóry! Rybę można skropić cytryną.Życze smacznego!
Jak podawać?
Podawać ze świeżym pieczywem i masełkiem.Dobrze smakuje do tego sałatka grecka.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Agnieszka O. |