Składniki:
- 200g ryzu basmanti,
- 300 ml mleka kokosowego,
- 4 male papryczki chilli,
- lyzka oleju,
- 2-4 gwiazdeczek anyzu,
- 150g suszonych brzoskwin,
- 150 ml soku z brzoskwin,
- 2 zabki czosnku,
- puszka pomidorow bez skorki (moga byc swieże sparzone i obrane ze skorki),
- 30g swieżego imbiru,
- 1/2 lyzeczki ostrego curry,
- 1/4 lyzeczki kminku,
- 50 gram orzeszkow Cashew,
- swieży estragon.
Jak przyrządzić?
W garnuszku porzadnie rozgrzac olej i dodac anyz i chilli, pozniej dodac ryz i zeszklic. Zamiast wody do ryzu dodac mleko kokosowe. Do tego zetrzec imbir. Posolic i zostawic kilka minut zeby sie pogotowalo. Na koniec "polozyc ryz spac". Czyli caly garnek porzadnie owinac, najlepiej gazeta i recznikiem, i wsadzic pod poduszke. Tam dojdzie.
Sos:
Brzoskwinie przepolowic i na okolo godzine zalac sokiem.
Czosnek obrac i drobno posiekany zeszklic na odrobinie masla. Do tego dodac brzoskwinie z sokiem. Na duzym ogniu pogotowac tak dlugo, az sok sie wygotuje. Do tego dodac odcedzone i drobno pokrojone pomidory. Posolic i dodac kminek, jezeli nie mamy kminku moze byc pieprz cayenne.
Na innej patelni na masle przysmażyc orzeszki cashew z kminkiem, curry i odrobina soli.
Posiekac estragon.
Jak podawać?
Poporcjowac ryz na talerzach i na srodku polac sosem, posypac estragonem i orzeszkami...Smacznego!
Uwagi:
Uwaga: z ryzu przed podaniem trzeba wybrac anyz i papryczki!
Potrawa jest barwna i smakiem zaskoczy kazdego. Sama w sobie jest ozdoba stolu!
Świetne danie wegetarianskie na przyjecia. Wyglada elegancko i nie jest pospolite!!!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | vstyna |