Sk艂adniki:
- 3 kg ziemniakow,
- przyprawy dowolne, takie jakie mamy i lubimy (sam pieprz powinien nawet wystarczyc, ale najlepiej: papryka, pieprz, ziola prowansalskie),
- s贸l,
- olej [dowolny].
Jak przyrz膮dzi膰?
Ziemniaki pluczemy w wodzie [nie obrane wszakze ktoremu mezczyznie chce sie obierac ziemniaki ;D]
Kroimy w plastry o grubosci ok 0.5 cm.
Na blache z piekarnika wlewamy olej.
Wrzucamy na to plastry ziemniakow.
Posypujemy przyprawami.
Polewamy troszke olejem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (chcociaz z doswiadczenia wiem ze nie ma to znaczenia).
Jak sie troche popieka to dobrze by bylo to wszystko wymieszac zeby sie nie przypalalo itd.
Wszystko sie ma piec, dopoki ziemniaki nie zmiekna (jakies 20 minut) Ale mozna piec dluzej jak sie chce bardziej przypieczone.
Jak podawa膰?
Na gor膮co! Chociaz na zimno tez smaczne.
Uwagi:
BARDZO czesto to jem gdy nie jestem przy kasie i sam w domu :D A no i co najwazniejsze BARDZO smaczne i BARDZO syte.
Jak ktos ma kase to mozna te ziemniaczki podawac np. ze jakims miesem i np. z czosnkowym sosem :D Albo na wierch posypac zoltym serem...
No i co najwazniejsze NIE TRZEBA OBIERAC ZIEMNIAKOW ! ;D
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednio du偶o |
Przybli偶ony koszt | 5 z艂 |
Autor | bsdtech@arbornet.org |