Składniki:
CIASTO:
- 0,5 kg mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 żółtka,
- 1 margaryna.
KREM:
- 0,5 litra śmietany kremówki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 4 śmietan fixy.
POLEWA:
- 1 puszka mleka słodkiego skondensowanego,
- paczka orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części, każdą pieczemy osobno ok 20-30 minPo upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietanfixy. Przekładamy ubitą śmietaną ciasta.
Puszkę z mleka wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny (powinien się zrobić katmel), ostrożnie robimy mały otworek i wylewamy na cisto, posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
Uwagi:
Jeżeli ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast to trzeba wsypać mniej cukru pudru.
Jeżeli lubicie więcej śmietany to można dodać jej więcej pamiętając, że trzeba automatycznie dodać śmietanfix.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Beata |