Składniki:
- pierś z indyka (waga w zależności od ilości i głodu osób),
- jabłka (na kilogramową pierś ze 4 większe),
- mandarynki (na kilogramową pierś ok. 5),
- duży por,
- biały sos.
Jak przyrządzić?
Pierś z indyka kroimy w kostkę (taką na gulasz) i podsmażamy obsypując: solą, pieprzem oraz imbirem - do smaku.
W rondlu podsmażamy pora, następnie dodajemy do niego pokrojone w ćwierć plastry (mam nadzieję, że potrafisz to sobie wyobrazić) jabłka oraz mandarynki (pokrojone... no tak, żeby każdą ćwiarteczkę na pół ciachnąć). Posypujemy to takim samym zestawem przypraw co indyka, którego co jakiś czas mieszamy i ewentualnie podlewamy wodą, jak już się podsmaży. Do owoco-warzyw także dolewamy nieco wody i dusimy do zmięknięcia jabłuszek i porka. Kiedy wszystko już się udusi, indyka przerzucamy do mieszanki owocowo-warzywnej i mieszamy wszystko razem.
Najlepiej smakuje to z makaronem typu świderki, ale myślę, że niezłe też jest z ryżem. Makaron pokrywamy farszem i polewamy wszystko białym sosem.
Jak podawać?
Potrawę można również podać w formie zapiekanki. Wtedy układamy kolejno w żaroodpornym naczyniu: indyk, owoco-warzywa, polewamy białym sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kate |