Gdy na śniadanie lub kolację znudzą się nam kanapki, możemy zrobić sałatkę, która nie wymaga specjalnych zakupów, bo jest zrobiona z produktów, które przeważnie znajdują się w każdej lodówce. Wystarczy 10 minut na jej przygotowywanie. Jest nieskomplikowana, smaczna, ale uwaga sycąca i wysokokaloryczna. Wystarczy chrupiące, świeże pieczywo i możemy siadać do stołu.
Składniki:
20 dag żółtego sera,
20 dag wędzonej szynki lub polędwicy,
2 kiszone ogórki,
puszka kukurydzy,
mały słoiczek majonezu,
3 łyżki śmietany 18 %,
sól, pieprz,
łyżka soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Szynkę lub polędwicę pokroić w paseczki, ogórek kiszony w drobną kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, dodać odsączoną kukurydzę.
Do majonezu dodać śmietanę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z sałatką.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 17 zł |