Klopsiki w sosie pieczarkowym

Przepis kulinarny

Składniki:

- 25 dag pieczarek,
- 50 dag mielonego mięsa,
- 1 czerstwa bułka,
- 1/2 szklanki mleka,
- jajko,
- cebula,
- tłuszcz do smażenia,
- pieprz ziołowy,
- sól.

Jak przyrządzić?

Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć i razem z cebulą zemleć w maszynce lub (cebulę bardzo drobno pokroić), połączyć z mięsem, osolić, dodać jajko, trochę pieprzu, wyrobić na pulchną masę. Uformować kulki o średnicy 4 cm, obtoczyć w mące, smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone klopsiki układać w rondelku. Usmażyć pokrajane pieczarki, wrzucić do rondelka z klopsikami, podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Podawać z ziemniakami i warzywami (z kalafiorem, marchewką, czerwoną kapustą) lub surówką z kiszonej kapusty. W razie potrzeby można zagęścić mąką z wodą. Ja dodaję jeszcze troszeczkę słodkiej śmietany.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Autorterenia

Klopsiki w sosie pieczarkowym: Podobne przepisy

Klopsiki w sosie pieczarkowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy