Składniki:
- 25 dag pieczarek,
- 50 dag mielonego mięsa,
- 1 czerstwa bułka,
- 1/2 szklanki mleka,
- jajko,
- cebula,
- tłuszcz do smażenia,
- pieprz ziołowy,
- sól.
Jak przyrządzić?
Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć i razem z cebulą zemleć w maszynce lub (cebulę bardzo drobno pokroić), połączyć z mięsem, osolić, dodać jajko, trochę pieprzu, wyrobić na pulchną masę. Uformować kulki o średnicy 4 cm, obtoczyć w mące, smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone klopsiki układać w rondelku. Usmażyć pokrajane pieczarki, wrzucić do rondelka z klopsikami, podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Podawać z ziemniakami i warzywami (z kalafiorem, marchewką, czerwoną kapustą) lub surówką z kiszonej kapusty. W razie potrzeby można zagęścić mąką z wodą. Ja dodaję jeszcze troszeczkę słodkiej śmietany.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | terenia |