Makaron a' la carbonara

Przepis kulinarny

Składniki:

- makaron niecałe opakowanie 500 g (wolę kokardki niż klasyczne spaghetti),
- 200 g wędzonki krotoszyńskiej lub bardzo chudego boczku,
- 3 jajka,
- 250g serka mascarpone,
- 50 g startego parmezanu,
- olej lub oliwa,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy (oczywiście al dente),wędzonkę pokrojoną w 3 cm paseczki podsmażamy na odrobinie oleju.
Serek mascarpone miksujemy z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem. Do wędliny na patelni dodajemy makaron, masę serowo-jajeczną, przyprawy. Delikatnie zasmażamy. Na koniec mieszamy z parmezanem.

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia.

Jak podawać?

Najlepiej komponuję się z lekką sałatą (rukola, melon itp.).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt13 zł
Autorhexa

Makaron a' la carbonara: Podobne przepisy

Makaron a' la carbonara: wypróbuj również

Powiązane Tematy