Składniki:
- makaron niecałe opakowanie 500 g (wolę kokardki niż klasyczne spaghetti),
- 200 g wędzonki krotoszyńskiej lub bardzo chudego boczku,
- 3 jajka,
- 250g serka mascarpone,
- 50 g startego parmezanu,
- olej lub oliwa,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy (oczywiście al dente),wędzonkę pokrojoną w 3 cm paseczki podsmażamy na odrobinie oleju.
Serek mascarpone miksujemy z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem. Do wędliny na patelni dodajemy makaron, masę serowo-jajeczną, przyprawy. Delikatnie zasmażamy. Na koniec mieszamy z parmezanem.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia.
Jak podawać?
Najlepiej komponuję się z lekką sałatą (rukola, melon itp.).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | hexa |