Składniki:
- dosyć spory kawałek golonki,
- 2 marchwie,
- 2 cebule,
- ok. 4-5 ząbków czosnku,
- vegeta,
- ziele angielskie,
- pieprz prawdziwy,
- sól,
- liść laurowy,
- słodka papryka,
- puszka piwa,
- margaryna do smażenia.
Jak przyrządzić?
Zagotować ok. 1,5 l wody, do tego dodać vegetę (2 łyżki), sól (łyżka), ziele, liść laurowy, pieprz, łyżeczkę papryki słodkiej, dodać czosnek pokrojony w drobne kawałeczki (zalewa ma być dobrze słona). Gdy zalewa ostygnie, włożyć golonkę i zostawić na minimum 8 godzin - najlepiej na noc. Golonka powinna być "schowana" pod zalewą. Następnie osączamy golonkę z zalewy, rozgrzewamy margarynę na patelni i obsmażamy golonkę ze wszystkich stron na złoty kolor (uwaga - pryska!). W brytfance wyłożonej folią do pieczenia układamy golonkę (można ją posypać vegetą i pieprzem), zalewamy tłuszczem ze smażenia, dodajemy cebulę przekrojoną na cztery, marchew na połówki ok. łyżki margaryny i wszystko zalewamy piwem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Smacznego!
Jak podawać?
Można podać jako przystawkę na ciepło lub na obiad z ziemniakami i surówką.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Autor | Dora |