Smażenie konfitury zimą? Tak. Nietypowo dla naszych nawyków, które każą nam wiązać te prace z latem i jesienią.To jedna ze specjalności kuchni angielskiej. Klasycznie podana to gorąca grzanka z konfiturą i pyszną herbatą.Konfitura jest słodka, pachnąca, mająca w sobie lekką goryczkę.
Zamiast kupować w sklepie drogie i wątpliwej jakości dżemy, czy konfitury - zróbmy je sami. Koszt - taki sam,jakość - o niebo lepsza. Wyobraźcie sobie poranną kawę z chałką posmarowaną dość czubato konfiturą pomarańczową.
Składniki:
- 1, 5 kg pomarańczy,
- 2 cytryny,
- 1/2 l dobrej wody,
- 1 kg cukru.
Jak przyrządzić?
1) Starannie myjemy owoce. Obieramy ze skóry, pozostawiając dwie pomarańcze i jedną cytrynę w całości.Z obranych owoców zdejmujemy biały naskórek. Ze skórek usuwamy w miarę możliwości białą część.
2) Wszystkie owoce kroimy na cienkie plasterki. Usuwamy pestki. Plastry składamy w dużym naczyniu.Przekładamy je cieniutko skrojoną skórką z pomarańcz i cytryny. Zalewamy 1/4 litra wody. Zostawiamy na 24 godz.Co kilka godzin mieszamy wszystko starannie.
3) Pestki i białe części skórki wkładamy do oddzielnego naczynia z 1/4 litra wody.
4) Po upływie 24 godz. wykładamy namoczone owoce do naczynia w którym będziemy smażyć konfiturę.Wlewamy wodę, w której moczyły się pestki z białymi częściami skórek. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia.
5) Odkrywamy i smażymy na wolnym ogniu ok. 40 min. Po tym czasie dosypujemy cukier.Smażymy dalej na dość małym ogniu ok. 1,5 godz. Zdejmujemy delikatnie "szumy", które będą się pojawiać na powierzchni.
6) Po tym czasie konfitura powinna być gotowa do składania w słoiki. Można jeszcze zrobić próbę gęstości i smaku. Na szklany spodek kładziemy łyżkę konfitur, a gdy ostygną sprawdzamy ich konsystencję i smak. Jeśłi wolicie gęściejsze - zawsze można je chwilę dosmażyć. Jeśli bardziej słodkie - można dosypać nieco cukru.7) Gorącą konfiturę nakładamy do czystych i suchych słoików. Zamykamy. Słoiki ustawiamy do góry nogamido czasu wystygnięcia. Z proporcji jakie podaję powinny wyjść 4 słoiki konfitur (ok. 1 kg).
Jak podawać?
Konfitura pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do pieczywa typu chałka, słodka bułka drożdżowa. Na śniadanie lub podwieczorek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 12 zł |