Konfitura pomarańczowa - Przepis

Przepis kulinarny
Konfitura pomarańczowa Zobacz 4 zdjęcia

Smażenie konfitury zimą? Tak. Nietypowo dla naszych nawyków, które każą nam wiązać te prace z latem i jesienią.To jedna ze specjalności kuchni angielskiej. Klasycznie podana to gorąca grzanka z konfiturą i pyszną herbatą.Konfitura jest słodka, pachnąca, mająca w sobie lekką goryczkę.

Zamiast kupować w sklepie drogie i wątpliwej jakości dżemy, czy konfitury - zróbmy je sami. Koszt - taki sam,jakość - o niebo lepsza. Wyobraźcie sobie poranną kawę z chałką posmarowaną dość czubato konfiturą pomarańczową.

Składniki:

- 1, 5 kg pomarańczy,
- 2 cytryny,
- 1/2 l dobrej wody,
- 1 kg cukru.

Jak przyrządzić?

1) Starannie myjemy owoce. Obieramy ze skóry, pozostawiając dwie pomarańcze i jedną cytrynę w całości.Z obranych owoców zdejmujemy biały naskórek. Ze skórek usuwamy w miarę możliwości białą część.

2) Wszystkie owoce kroimy na cienkie plasterki. Usuwamy pestki. Plastry składamy w dużym naczyniu.Przekładamy je cieniutko skrojoną skórką z pomarańcz i cytryny. Zalewamy 1/4 litra wody. Zostawiamy na 24 godz.Co kilka godzin mieszamy wszystko starannie.

3) Pestki i białe części skórki wkładamy do oddzielnego naczynia z 1/4 litra wody.

4) Po upływie 24 godz. wykładamy namoczone owoce do naczynia w którym będziemy smażyć konfiturę.Wlewamy wodę, w której moczyły się pestki z białymi częściami skórek. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia.

5) Odkrywamy i smażymy na wolnym ogniu ok. 40 min. Po tym czasie dosypujemy cukier.Smażymy dalej na dość małym ogniu ok. 1,5 godz. Zdejmujemy delikatnie "szumy", które będą się pojawiać na powierzchni.

6) Po tym czasie konfitura powinna być gotowa do składania w słoiki. Można jeszcze zrobić próbę gęstości i smaku. Na szklany spodek kładziemy łyżkę konfitur, a gdy ostygną sprawdzamy ich konsystencję i smak. Jeśłi wolicie gęściejsze - zawsze można je chwilę dosmażyć. Jeśli bardziej słodkie - można dosypać nieco cukru.7) Gorącą konfiturę nakładamy do czystych i suchych słoików. Zamykamy. Słoiki ustawiamy do góry nogamido czasu wystygnięcia. Z proporcji jakie podaję powinny wyjść 4 słoiki konfitur (ok. 1 kg).

Jak podawać?

Konfitura pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do pieczywa typu chałka, słodka bułka drożdżowa. Na śniadanie lub podwieczorek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćprosty
Porcje?
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt12 zł

Konfitura pomarańczowa: Podobne przepisy

Konfitura pomarańczowa: wypróbuj również

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak ją zrobić?

... Kandyzowana skórka pomarańczowa jest składnikiem wielu ciast i deserów. Można ją oczywiście kupić w sklepie, ale czy nie lepiej zrobić ją własnoręcznie. Na pewno nie jest to trudne, a w razie potrzeby masz w domu ważny dodatek i pewność, że nie ...

dawno temu

Dżem, konfitura, powidła - jak je odróżnić?

... 1988611 Dżem, konfitura, marmolada i powidła to nie ten sam produkt. Według rozporządzenia ministra w dżemie producent może użyć najmniej owoców, bo tylko 35 gramów na 100 gramów produktu ... . W konfiturach jest 50 procent owoców, a najlepiej ...

dawno temu

Zrób w swojej szafie Pomarańczową Rewolucję!

... Choć kolor pomarańczowy królował w zeszłym sezonie na wybiegach od Halstona po Narciso Rodrigueza, to i w tym roku projektanci nie zapominają o nim. Różne odcienie oranżu znajdziemy w kreacjach ... . Symbolizuje ruch, zmiany, działanie, dążenie ...

dawno temu

Co na podwieczorek? Ciasto pomarańczowe!

... warzyw, owoców i jogurtów upiecz dziecku ciasto. Domowe wypieki z pewnością są zdorwsze niż słodycze z marketów. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto pomarańczowe. ... warzyw, owoców i jogurtów upiecz dziecku ciasto. Domowe wypieki z pewnością ...

dawno temu

Jak zrobić peeling pomarańczowy?

... . Jak zapewne wiesz, by wyglądała świeżo, młodo i promiennie niezbędna jest witamina C. A gdzie jest najwięcej tego cennego mikroelementu? Oczywiście w pomarańczach. Przegotuj więc peeling pomarańczowy. ... . Jak zapewne wiesz, by wyglądała ...

dawno temu

Przepis na łososia - z parowaru w sosie pomarańczowym

... Przepis na łososia z parowaru to prawdziwy hit. Nie dość, że danie jest bardzo zdrowe, trzeba pamiętać, że ta ryba to prawdziwy „wymiatacz” tłuszczu i cholesterolu, to jeszcze bardzo smaczne. Wystarczy to sobie wyobrazić: łosoś w sosie ...

dawno temu

Przetwory owocowo warzywne

...   Zamiast domowych konfitur – dżemy z marketów, zamiast świeżej sałatki – sałatka firmowa z pudełka. Z braku czasu na przygotowywanie posiłków coraz częściej sięgamy po gotowe produkty ... Zamiast domowych konfitur – dżemy z marketów, zamiast ...

dawno temu

Spiżarnia pełna dobrych smaków

... szczęśliwych jest niewielu, ale tęsknota za posiadaniem spiżarni pełnej pachnących rarytasów jest chyba w każdej z nas. Jedne z tej tęsknoty biorą się za przyrządzanie czasochłonnej konfitury ... pomysłem na prezent lub na świąteczny stół mogą ...

dawno temu

Koktajl malinowy i koktajl pomarańczowy w jednym

... Koktajl malinowy jest pyszny i każdy to wie. A jeśli dodamy do niego sok pomarańczowy efekt będzie niezwykły. Taki napój na pewno polubią dzieci, ale goście również będą nim zachwyceni ... Wlej koktajl malinowy do szklanek. Krok 3 Koktajl ...

dawno temu

Jak zrobić ryż na słodko?

... się jak łatwo można zastąpić dzieciom słodycze. A taki ryż z bitą śmietaną i konfiturami będzie na pewno zdrowszy, niż zwykłe cukierki czy batoniki. ... się jak łatwo można zastąpić dzieciom słodycze. A taki ryż z bitą śmietaną i konfiturami ...

dawno temu

Zupa pomidorowa i zupa pomarańczowa w jednym

... aż się zagotuje. 4. Dopiero teraz dodaj sok z pomarańczy i drobno pokrojoną skórkę. 5. Zupa pomidorowa, czy może raczej pomarańczowa albo też zupa warzywna powinna się gotować 20 minut. 6 ...

dawno temu

U cioci na imieninach ...

... Jeśli nie wiesz co założyć na imieniny w rodzinie już biegnę z pomocą. Przeglądając internetową stronę Simple natknęłam się na to cudo. Pomarańczowa sukienka w stylu lat 80. na pewno się nada, a dodatkowo doda co nieco optymizmu i blasku w ten ...

dawno temu

Słodki drink sezonu

... Cointreau to francuski trunek, jeden z pierwszych alkoholi kategorii triple-sec, czyli potrójnie destylowanych likierów pomarańczowych. To likier z gorzkich pomarańczy, najczęściej hiszpańskich ... pomarańczowych używanych do produkcji likieru. ...

dawno temu

Karotenodermia

... skóry na odcień pomarańczowy. Czy tzw. karotenodermia, bo o niej mowa, jest niebezpieczna dla zdrowia dziecka? ... skóry na odcień pomarańczowy. Czy tzw. karotenodermia, bo o niej mowa, jest niebezpieczna dla zdrowia dziecka? "Marchewkowa" ...

dawno temu

Cellulit na udach - skąd się wziął?

... Zastanawiasz się jakie są przyczyny powstawania cellulitu? Warto zwrócić na to uwagę, a nie tylko obmyślać sposób na pomarańczową skórkę. Zwalczanie objawów nic nie pomoże, jeśli nie pozbędziesz się źródła problemu. Najpierw zmień tryb życia, a ...

dawno temu

Pozbądź się cellulitu

... Nadszedł czas na walkę z cellulitem. Jeśli twój naskórek jest odwodniony, mogą pojawić się na nim nierówności na skórze. Co zrobić, aby zwalczyć „pomarańczową skórkę”? ... niechcianej skórki pomarańczowej. – mówi Urszula Sztwiertnia, konsultant ...

dawno temu

Masaż na cellulit

... Sposoby na cellulit – oto czego potrzebujemy. Pomarańczowa skórka pojawiła się i wcale nie ma zamiaru zniknąć. Należy się jej więc pozbyć. Może nam w tym pomóc masaż na cellulit. Nie, nie trzeba na niego wydawać fortuny w salonie, zrobisz go ...

dawno temu

Jak pozbyć się cellulitu?

... Wprawdzie nie ma sposobu na szybkie pozbycie się cellulitu, ale można go systematycznie redukować. Dzięki temu pomarańczowa skórka nie będzie tak straszyła, a i my poczujemy się lepiej. Jak to zrobić? ... Wprawdzie nie ma sposobu na szybkie ...

dawno temu

Przygotuj skórę do opalania

... Skórka pomarańczowa – pod tą niewinnie brzmiącą nazwą kryje się utrapienie wielu kobiet na całym świecie, bez względu na wiek i wagę. Przyczyny cellulitu tkwią w uwarunkowaniach genetycznych, braku ... ruchu, nieprawidłowej gospodarce ...

dawno temu

Powiązane Tematy