Wszyscy lubimy nadziewane makarony. Ten rodzaj prezentuje si臋 efektownie na stole.Ser ricotta gwarantuje delikatny, wykwintny smak. Bazylia dodaje pi臋knego aromatu.
Sk艂adniki:
- 24 szt. makaronu muszle (conchiglioni),
- 50 dkg sera ricotta,
- 1 jajko,
- 5 艂y偶ek parmezanu,
- 8 plasterk贸w szynki (najlepiej tylko w臋dzonej),
- 12 listk贸w bazylii (lub 2 艂y偶ki pesto ze s艂oika),
- kilka ga艂膮zek zielonej pietruszki,
- s贸l,
- ga艂ka muszkoto艂owa,
- 3 艂y偶ki mas艂a.
Jak przyrz膮dzi膰?
1) Do miski wk艂adamy ser ricotta, jajko, 3 艂y偶ki parmezanu, posiekane listki bazylii.Dok艂adnie mieszamy. Dok艂adamy pokrojon膮 drobno szynk臋. Doprawiamy sol膮 i ga艂k膮 muszkato艂ow膮.
2) Makaronowe muszle gotujemy al dente, wg przepisu na opakowaniu. A nawet minut臋 kr贸cej.
3) 呕aroodporne naczynie smarujemy mas艂em. Uk艂adamy na nim wype艂nione mas膮 muszle.Ca艂o艣膰 polewamy roztopionym mas艂em i posypuejmy reszt膮 parmezanu.
4) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C na 20 min.
Jak podawa膰?
Zaraz po wyj臋ciu z piekarnika. Je艣li do tego dania podamy zielon膮 sa艂at臋 i delikatne, wytrawne wino, mamy skomponowan膮 kolacj臋.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Przybli偶ony koszt | 30 z艂 |