Wszyscy lubimy nadziewane makarony. Ten rodzaj prezentuje się efektownie na stole.Ser ricotta gwarantuje delikatny, wykwintny smak. Bazylia dodaje pięknego aromatu.
Składniki:
- 24 szt. makaronu muszle (conchiglioni),
- 50 dkg sera ricotta,
- 1 jajko,
- 5 łyżek parmezanu,
- 8 plasterków szynki (najlepiej tylko wędzonej),
- 12 listków bazylii (lub 2 łyżki pesto ze słoika),
- kilka gałązek zielonej pietruszki,
- sól,
- gałka muszkotołowa,
- 3 łyżki masła.
Jak przyrządzić?
1) Do miski wkładamy ser ricotta, jajko, 3 łyżki parmezanu, posiekane listki bazylii.Dokładnie mieszamy. Dokładamy pokrojoną drobno szynkę. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
2) Makaronowe muszle gotujemy al dente, wg przepisu na opakowaniu. A nawet minutę krócej.
3) Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na nim wypełnione masą muszle.Całość polewamy roztopionym masłem i posypuejmy resztą parmezanu.
4) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C na 20 min.
Jak podawać?
Zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jeśli do tego dania podamy zieloną sałatę i delikatne, wytrawne wino, mamy skomponowaną kolację.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 30 zł |