To najskromniejsze smakowo wydanie placków, jakie znam. Dość "postne" w smaku.Bardzo proste w przygotowaniu. Są właściwie "opakowaniem" farszów. Możemy jew różny sposób zawijać i formować. Po wielu próbach kuchennych wybrałam przepis,który niemal całkowicie rezygnuje z mąki kukurydzianej. Wydaje mi się, że w naszych warunkach,ten sprawdza się najlepiej. Dodaję nieco mąki kukurydzianej jedynie dla zapachu i koloru.Tak przygotowane ciasto bez kłopotu cieniutko rozwałkujemy, a potem szybko usmażymy.
Składniki:
- 20 dkg mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (niekoniecznie),
- 1/4 szklanki wody,
- 10 dkg masła (może być inny tłuszcz, typu planta),
- szczypta soli.
Jak przyrządzić?
1) Do miski wrzucamy mąkę. Dorzucamy szczyptę soli. Dokładamy miękkie masłoi wyrabiamy z mąką. W trakcie wyrabiania dolewamy wodę. Wyrabiamy tak długo (ok. 10 min.),aż otrzymamy w rezultacie gładkie, miękkie i elastyczne w dotyku ciasto. Przykrywamy jeszczelniei odstawiamy na 20 min. w chłodne miejsce.
2) Po tym czasie dzielimy ciasto na ok 10 części, formując je w kulki. Na stolnicę wysypujemynieco mąki i wałkujemy cienkie placuszki,
3) Rozgrzewamy mocno teflonową patelnię. Smażymy placki dosłownie 1 min. po każdej stronie,nie dodając ani grama tłuszczu. Pozostają zupełnie jasne, tylko na wybrzuszeniach zabarwiają sięna ciemno. Nie ulegajmy chęci przysmażenia ich całych na złoto. Im dłużej będą na gorącej patelni,tym twardsze i bardziej kruche staną się potem.
4) Odkładamy je na talerz. Gdy ostygną szczelnie zawijamy i wkładamy do lodówki.
5) Kiedy placki są nam potrzebne, kładziemy je jeszcze raz na gorącą patelnię, ogrzewając je dosłowniekilkanaście sekund po każdej stronie. Są elastyczne i gorące.
Jak podawać?
Z różnego rodzaju farszami. Mniej lub bardziej egzotycznymi. Na pewno wyrazistymi w smaku.Nie muszą być one koniecznie meksykańskie.
Uwagi:
W lodówce możemy je przechowywać nawet kilka dni, zawsze szczelnie zawinięte, by nie obsychały.Podgrzewamy je naprawdę bardzo krótko. W przeciwnym razie staną się twarde.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 sztuk |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 3 zł |