Owocowo i słodko. Pomarańczowa miseczka wypełniona śliwką, pomarańczą, smażoną skórką i orzechami.Na to wszystko nałożona zniewalająco słodka beza z odrobiną orzechów i migdałów. Ja lubię dodatek zdecydowanychw smaku żurawin. Całość - czarowna w smaku i zapachu.
Składniki:
- 2 pomarańcze,
- 15 dkg śliwek (lub innych soczystych owoców),
- kilkanaście żurawin,
- kilkanaście orzechów laskowych,
- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej,
- 1 łyżka cukru.
Beza:
- 2 białka,
- 10 dkg cukru pudru,
- szczypta soli,
- kilka rozdrobnionych orzechów i migdałów.
Jak przyrządzić?
1) Umyte pomarańcze przekrawamy na połowy. Wydrążamy ich wnętrze ostrym nożykiem.Do środka nakładamy śliwki podzielone na cztery, drobne cząstki pomarańczy pozbawione osłonek,potłuczone orzechy laskowe, smażoną skórkę pomarańczową. Całość osypuejmy cukrem.Wkładamy do gorącego piekarnika na 10 min.
2) Po tym czasie radykalnie zmniejszamy ogień, lekko uchylamy drzwi piekarnika.
3) Na wyjęte z piekarnika pomarańcze kładziemy czubate kapturki z przygotowanej bezy.Całość wstawiamy do środka, zostawiając lekko uchylone drzwiczki. Obsuszamy naszą bezę przezok. 20 min. Patyczek włożony do środka na próbę powinien przebić sztywną skorupkę.Nie powinny się zanadto przyrumienić.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier puder. Konsystencja powinna stać sięszklista i nieco ciągliwa. Po ubiciu dodajemy pokruszone orzechy i płatki migdałowe zarumienionena suchej patelni. Mieszamy całość.
Jak podawać?
Jeszcze ciepłe. Oddzielnie możemy podać lody. Nakładamy je do środka pomarańczowej miseczki, gdy powstanie już trochę wolnego miejsca po pierwszym kęsie.
Uwagi:
Jeśli macie inne ulubione owoce - można oczywiście spróbować inaczej.
Im grubsza jest warstwa bezy, tym dłużej suszymy ją w piekarniku.
Niewykorzystaną bezę można upiec równolegle w tym samym czasie, układając nieduże kleksy na papierze do pieczenia.Będą gotowe wcześniej. Można je podać wraz z pomarańczami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |