Pomysłowa kompozycja - naleśniki z winogronami i kremem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 4 jajka,
- 1/3 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki jasnych winogron,
- 1/2 szklanki ciemnych winogron,
- 2 szklanki Rama Cremefine do ubijania,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 4 łyżki oleju do smażenia.
Jak przyrządzić?
1) Mąkę przesiać.
2) Żółtka zmiksować z cukrem, solą oraz mlekiem. Nadal miksując, porcjami dodawać mąkę, a na końcu wodę mineralną.
3) Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem.
4) Smażyć z obu stron naleśniki grubsze niż tradycyjne.
5) Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
6) Ubitą Rama Cremefine wymieszać z cukrem i z cukrem waniliowym.
7) Na pierwszy naleśnik nałożyć porcję Ramy Cremefine i winogron, przykryć następnym, nalożyć porcję śmietany, winogrona itd., aż do wyczerpania składników.
8) Wierzch udekorować ubitą Ramą Cremefine i całymi gronami. Od razu podawać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |