Dla wegetarian może stanowić całe danie. Dla innych będzie zaledwie jarzynowym dodatkiem do dania głównego. Równie smaczna na zimno, jak na gorąco. Prosta do zrobienia, tania i po prostu pyszna.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 5 dużych, dojrzałych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 małych, białych cebulek,
- 4 łyżki oliwy,
- kilka łodyżek tymianku,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Z fasolki usuwamy końce i dzielimy strączki na pół. Pomidory nacinamy od góry krzyżykiem i odcinamy od dołu rdzeń. Wkładamy je na chwilę do wrzątku (nie dłużej niż 1 min.). Gdy nieco ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki.. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy. Cebulki obieramy i dzielimy na ćwiartki.
2) Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulki i lekko je rumienimy. Dokładamy pomidory i smażymy razem kilka minut. Wrzucamy fasolkę, czosnek i otarty z łodyżek tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
3) Dusimy pod przykryciem ok 20 - 30 min. na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Jak podawać?
Jeśli traktujemy to danie jako całość, podajemy je w garnku, w którym je przygotowaliśmy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |